Suroviny
- jablka (nejlépe Granny Smith) 4 ks
- čerstvé švestky 4 ks
- vlašské ořechy 20 g
- máslo 50 g
- cukr 100 g
- sušené rozinky 50 g
- sušené švestky 50 g
- mletá skořice 1 lžička
Drobenka
- máslo (změklé při pokojové teplotě) 75 g
- moučkový cukr (cukr moučka) 75 g
- polohrubá mouka 150 g
- mletá skořice 1 lžička
„Crumble je koláč bez všeho zbytečného, říká můj kolega Honza z Na Kopci – a já s ním naprosto souhlasím. Žádné těsto, které musíš složitě smíchat ze spousty surovin a které pak stejně okoušeš pouze proto, aby ses dostal k náplni. Prostě upečeš rovnou jen to dobré!“ Titus Eliáš
Postup přípravy
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Vlašské ořechy přesekejte nožem nahrubo.
- Široký kastrol s tlustým dnem postavte na sporák a pomalu v něm nechte rozpustit máslo, pak přisypte cukr a počkejte, až se rozpustí a vytvoří světlý karamel.
- Přidejte nakrájené ovoce, ořechy, sušené ovoce a mletou skořici. Občas zamíchejte a počkejte, až se vydusí tekutina, kterou pustí jablka a švestky.
- Mezitím si připravte drobenku: V misce lehce promíchejte cukr a změklé máslo. Přidejte mouku se skořicí a znovu promíchejte a mezi prsty rozdrob, aby vznikla drobenka.
- Keramické formičky nebo klidně větší žáruvzdornou misku naplňte ovocnou směsí, nebojte se ovoce do formy natlačit. Posypte drobenkou, klidně ji můžete také umačkat. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut a podávejte horké.