Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Plněná vepřová roláda s jablečno-ořechovou nádivkou
Nevšední inspirace na nedělní pečínku z řeckých ostrovů. Koncepce je nám známá, ale provedení, troufáme si říci, nikoliv. Ovšem po vyzkoušení bude hned jasné, že tohle jídlo je hodné byzantských císařů.
nad 2 hodiny
8 porcí
Suroviny (8 porcí)
Náplň:
- cibule 1 ks
- pistácie nebo kešu ořechy 50 g
- velké nakyslé jablko 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- strouhanka 50 g
- hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 2 lžíce
- čerstvě vymačkaná citronová šťáva 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli oloupejte a nastrouhejte, ořechy nasekejte nahrubo, jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky, celer nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo. Cibuli a ořechy smažte na mírném stupni za občasného promíchání 5 minut, až cibule zvláční a ořechy zhnědnou. Přidejte strouhanku, jablko, celer a petržel a za stálého míchání restujte 5 až 10 minut, až jablko změkne. Přidejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a odstavte.
- Troubu předehřejte na 220 °C a pekáč potřete olejem.
- Maso podélně prořízněte, ale nedokrojte a rozklepejte na tenký plát. Potřete ho náplní, stočte a převažte provázkem. Osolte, opepřete, potřete olejem a vložte do pekáče. Pečte 30 minut, až začne maso hnědnout.
- Troubu ztlumte na 180 °C a pečte ještě 1½ až 2 hodiny, až bude maso propečené. Přesuňte ho talíř, přikryjte a udržujte teplé.
- Do pekáče vlijte víno a odškrabejte přípečky. Přelijte do kastrolu a nechte chvíli stát, aby tuk vystoupal na povrch. Odeberte ho a šťávu svařte do mírného zhoustnutí. Roládu podávejte nakrájenou na plátky, s pečenými bramborami a restovanou zeleninou.