Plněná vepřová roláda s jablečno-ořechovou nádivkou
Zdroj: Marek Kučera
Plněná vepřová roláda s jablečno-ořechovou nádivkou
Zdroj:
Marek Kučera
Nevšední inspirace na nedělní pečínku z řeckých ostrovů. Koncepce je nám známá, ale provedení, troufáme si říci, nikoliv. Ovšem po vyzkoušení bude hned jasné, že tohle jídlo je hodné byzantských císařů.
Postup přípravy
-
Cibuli oloupejte a nastrouhejte, ořechy nasekejte nahrubo, jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky, celer nakrájejte nadrobno.
-
V pánvi rozehřejte máslo. Cibuli a ořechy smažte na mírném stupni za občasného promíchání 5 minut, až cibule zvláční a ořechy zhnědnou. Přidejte strouhanku, jablko, celer a petržel a za stálého míchání restujte 5 až 10 minut, až jablko změkne. Přidejte citronovou šťávu, osolte, opepřete a odstavte.
-
Troubu předehřejte na 220 °C a pekáč potřete olejem.
-
Maso podélně prořízněte, ale nedokrojte a rozklepejte na tenký plát. Potřete ho náplní, stočte a převažte provázkem. Osolte, opepřete, potřete olejem a vložte do pekáče. Pečte 30 minut, až začne maso hnědnout.
-
Troubu ztlumte na 180 °C a pečte ještě 1½ až 2 hodiny, až bude maso propečené. Přesuňte ho talíř, přikryjte a udržujte teplé.
-
Do pekáče vlijte víno a odškrabejte přípečky. Přelijte do kastrolu a nechte chvíli stát, aby tuk vystoupal na povrch. Odeberte ho a šťávu svařte do mírného zhoustnutí. Roládu podávejte nakrájenou na plátky, s pečenými bramborami a restovanou zeleninou.
Plněná vepřová roláda s jablečno-ořechovou nádivkou
Zdroj: Marek Kučera
Plněná vepřová roláda s jablečno-ořechovou nádivkou
Zdroj:
Marek Kučera