Suroviny
- máslo 5 lžic
- jablka (oloupané a nakrájené nadrobno) 1 ks
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 1 řapík
- vlašské ořechy (nasekané) 1 hrst
- ovocné pyré (jablečné bez cukru) 250 g
- voda 370 g
- strouhanka 250 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý hřebíček 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
- sušený zázvor 1 špetka
- vepřová pečeně (rozkrojená po délce a rozložená jako kniha) 1,5 kg
- anglická slanina několik plátků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 165 °C. Máslo rozehřejte ve větší pánvi nebo plochém kastrolu, vmíchejte jablko, cibuli, celer a ořechy. Opékejte asi 5 minut, až zelenina zvláční, pak vmíchejte jablečné pyré, vodu a strouhanku. Vařte a promíchávejte, až se do strouhanky vsákne všechna tekutina a získáte hustou náplň. Ochuťte ji skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a zázvorem a osolte ji.
- Plát masa osolte a opepřete. Naneste na něj náplň, maso stočte, obtočte plátky slaniny a převažte provázkem.
- Roládu vložte do trouby a pečte asi 45 až 50 minut, až zezlátne a maso bude měkké. Během pečení podle potřeby podlévejte trochou horké vody.
Slavnostní vepřová roláda s náplní z jablek a ořechů Zdroj: Marek Kučera