Suroviny
- vepřové ramínko (rozkrojené na plát jako kniha) 2 kg
- cibule (velká ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- fenyklová semínka 2 lžíce
- rozmarýn (čerstvý ) 2 velké snítky
- bobkový list (čerstvé bobové listy nakrájené nadrobno (nebo 1 sušený, rozdrobený)) 4 ks
- hřebíček (mletý ) 1 lžička
- sůl 1 lžička
- pepř celý (rozdrcený) 8 kuliček
Postup přípravy
- Maso položte na pracovní plochu, zakryjte potravinářskou fólií a paličkou rozklepejte, aby bylo asi 3 cm vysoké. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte polovinu oleje a několik minut smažte cibuli, až zvláční. Přidejte polovinu česneku a fenyklu, všechen rozmarýn a bobkový list, polovinu hřebíčku, sůl a pepř a smažte ještě 1 minutu. Směs přesuňte do misky a nechte vychladnout.
- Vychladlou směsí potřete rozklepaný plát masa, pevně ho sviňte a převažte provázkem. Zbylý olej promíchejte se zbylým česnekem, fenyklem a hřebíčkem a roládu potřete. Volně ji zakryjte potravinářskou fólií a nechte v ledničce marinovat přes noc nebo až 24 hodin. Před pečením roládu vyndejte z ledničky nejméně 40 minut předem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Roládu vložte do trouby, zlehka podlijte vodou a pečte 4 hodiny. Asi 1 hodinu před koncem pečení ji můžete volně přikrýt alobalem. Podávejte s chlebem a podle chuti s restovanou cibulí či se špenátem.
PRIMA TIP: Na přípravu porchetty (což vlastně znamená „selátko“, a původně se skutečně jednalo o celé pečené sele s náplní) existuje řada postupů a také se dost liší použité části masa. Celé sele se už málokde peče, určitě ne v domácnostech, a tak vznikla řada nápodobných způsobů. Zatímco někteří sázejí na vepřové s dobrým podílem tukového mramorování (jako je tento recept Nigelly Lawsonové, v jejíchž žilách koluje kapka italské krve), jiní trvají na libovém vnitřku a křupavé kůrčičce – toho se dá dosáhnout tak, že se libovější kus vepřového (pečeně, panenka), patřičně ochuceného, zabalí do tenké vrstvy bůčku bez kosti, ale s kůží. Máte-li kvalitní bůček s vyšší vrstvou masa, udělejte roládu jen z něj. Také ochucení se může recept od receptu lišit, fenykl je ale povinný. V super luxusních verzích se používá pyl z květů fenyklu – dostupný na internetu, ale velmi drahý.