Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou

Moje hodnocení
9x

Máte nějaké jídlo, které si spojujete s víkendovým obědem? Kromě klasického pečeného kuřete jsou to za nás určitě masové rolády. Jednu takovou jarní si můžete připravit podle nového receptu, je plná medvědího česneku a kopřiv.

4 porce
120 minut

Suroviny

  • vykostěné kuře 1 ks
  • máslo

Nádivka

  • starší toustový chléb 3 plátky
  • slanina 50 g
  • šalotka 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • vejce 2 ks
  • 30% smetana 100 ml
  • špetka muškátového oříšku
  • mladé kopřivy 50 g
  • mladý špenát 1 hrst
  • medvědí česnek 6–8 listů
  • hladkolistá petrželka 1/2 hrsti
  • vejce (sůl, pepř)

Bylinkové pesto

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 190 °C, program horkovzduch.
  2. Do stolního mixéru vložte všechny ingredience na pesto a dobře rozmixujte, dokud se vše krásně nespojí.
  3. Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a dobře osolte a opepřete.
  4. Bylinkovým pestem potřete celou vnitřní plochu kuřete. Díky němu maso krásně provoníte a také dochutíte.
  5. Toustový chleba nakrájejte na kostičky do mísy.
  6. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do lehkého zhnědnutí. Šalotku i česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  7. Nejdříve orestujte šalotku do sklovata a poté přidejte na chvíli česnek. Vše přidejte do mísy.
  8. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte se smetanou, rozšlehejte a nalijte do mísy s toustovým chlebem. Nechte chvíli odstát a nasáknout.
  9. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  10. Nádivku ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
  11. Mladé kopřivy nechte 15–20 sekund projít varem a poté sceďte. Zbavíte se tak jejich pálivosti.
  12. Kopřivy spolu s hladkolistou petrželí nakrájejte na menší kousky a přidejte do mísy.
  13. Do nádivky zapracujte vyšlehaný sníh.
  14. Na rozprostřené maso do první třetiny masa rozložte do lajny listy medvědího česneku, listový špenát a na to připravenou nádivku.
  15. Opatrně maso zarolujte a lehce stáhněte, aby vám nádivka držela uvnitř. Pomocí špagátu ji následně svažte a vložte do připraveného pekáče.
  16. Roládu osolte a opepřete i zvenčí. Nahoru poté poklaďte pár plátků másla a vložte do trouby.
  17. Pečte hodinu nebo lehce přes a v průběhu několikrát podlijte vodou nebo vývarem a následně tímto výpekem přelévejte.

PRIMA TIP: Pokud budete chtít výpek z masa využít a vytvořit si z něj omáčku, po upečení vyndejte roládu bokem a výpek nevyhazujte. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm lžíci hladké mouky. Vytvoříte si tak jíšku. Výpek do rendlíku přelijte přes cedník a dobře promíchejte. Pokud se vám bude zdát omáčka z výpeku moc hutná, přilijte vývar. Dochuťte solí, pepřem, případně pár kapkami citronové šťávy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kitchen story


Přečtěte si také

Recepty