zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou
Autor: Kitchen Story Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou

Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou

Hodnoceno: 7x
Máte nějaké jídlo, které si spojujete s víkendovým obědem? Kromě klasického pečeného kuřete jsou to za nás určitě masové rolády. Jednu takovou jarní si můžete připravit podle nového receptu, je plná medvědího česneku a kopřiv.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 190 °C, program horkovzduch.
  2. Do stolního mixéru vložte všechny ingredience na pesto a dobře rozmixujte, dokud se vše krásně nespojí.
  3. Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a dobře osolte a opepřete.
  4. Bylinkovým pestem potřete celou vnitřní plochu kuřete. Díky němu maso krásně provoníte a také dochutíte. 
  5. Toustový chleba nakrájejte na kostičky do mísy. 
  6. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do lehkého zhnědnutí. Šalotku i česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  7. Nejdříve orestujte šalotku do sklovata a poté přidejte na chvíli česnek. Vše přidejte do mísy. 
  8. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte se smetanou, rozšlehejte a nalijte do mísy s toustovým chlebem. Nechte chvíli odstát a nasáknout.
  9. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  10. Nádivku ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. 
  11. Mladé kopřivy nechte 15–20 sekund projít varem a poté sceďte. Zbavíte se tak jejich pálivosti. 
  12. Kopřivy spolu s hladkolistou petrželí nakrájejte na menší kousky a přidejte do mísy. 
  13. Do nádivky zapracujte vyšlehaný sníh.
  14. Na rozprostřené maso do první třetiny masa rozložte do lajny listy medvědího česneku, listový špenát a na to připravenou nádivku.
  15. Opatrně maso zarolujte a lehce stáhněte, aby vám nádivka držela uvnitř. Pomocí špagátu ji následně svažte a vložte do připraveného pekáče. 
  16. Roládu osolte a opepřete i zvenčí. Nahoru poté poklaďte pár plátků másla a vložte do trouby.
  17. Pečte hodinu nebo lehce přes a v průběhu několikrát podlijte vodou nebo vývarem a následně tímto výpekem přelévejte. 

PRIMA TIP: Pokud budete chtít výpek z masa využít a vytvořit si z něj omáčku, po upečení vyndejte roládu bokem a výpek nevyhazujte. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm lžíci hladké mouky. Vytvoříte si tak jíšku. Výpek do rendlíku přelijte přes cedník a dobře promíchejte. Pokud se vám bude zdát omáčka z výpeku moc hutná, přilijte vývar. Dochuťte solí, pepřem, případně pár kapkami citronové šťávy.

Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou
Autor: Kitchen Story Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou

reklama

Kitchen story
Marika a Jiří Kučovi

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.