Nádivka
- toustový chléb (starší ) 3 plátky
- slanina 50 g
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- vejce 2 ks
- smetana (30% ) 100 ml
- muškátový oříšek špetka
- kopřivy (mladé ) 50 g
- špenát (mladý ) 1 hrst
- medvědí česnek 6–8 listů
- hladkolistá petržel 1/2 hrsti
- sůl
- pepř
Bylinkové pesto
- medvědí česnek 1 hrst
- špenát 1 hrst
- mandle 1 lžíce
- slunečnicový olej 50 ml
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 190 °C, program horkovzduch.
- Do stolního mixéru vložte všechny ingredience na pesto a dobře rozmixujte, dokud se vše krásně nespojí.
- Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a dobře osolte a opepřete.
- Bylinkovým pestem potřete celou vnitřní plochu kuřete. Díky němu maso krásně provoníte a také dochutíte.
- Toustový chleba nakrájejte na kostičky do mísy.
- Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do lehkého zhnědnutí. Šalotku i česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
- Nejdříve orestujte šalotku do sklovata a poté přidejte na chvíli česnek. Vše přidejte do mísy.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte se smetanou, rozšlehejte a nalijte do mísy s toustovým chlebem. Nechte chvíli odstát a nasáknout.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Nádivku ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
- Mladé kopřivy nechte 15–20 sekund projít varem a poté sceďte. Zbavíte se tak jejich pálivosti.
- Kopřivy spolu s hladkolistou petrželí nakrájejte na menší kousky a přidejte do mísy.
- Do nádivky zapracujte vyšlehaný sníh.
- Na rozprostřené maso do první třetiny masa rozložte do lajny listy medvědího česneku, listový špenát a na to připravenou nádivku.
- Opatrně maso zarolujte a lehce stáhněte, aby vám nádivka držela uvnitř. Pomocí špagátu ji následně svažte a vložte do připraveného pekáče.
- Roládu osolte a opepřete i zvenčí. Nahoru poté poklaďte pár plátků másla a vložte do trouby.
- Pečte hodinu nebo lehce přes a v průběhu několikrát podlijte vodou nebo vývarem a následně tímto výpekem přelévejte.
PRIMA TIP: Pokud budete chtít výpek z masa využít a vytvořit si z něj omáčku, po upečení vyndejte roládu bokem a výpek nevyhazujte. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm lžíci hladké mouky. Vytvoříte si tak jíšku. Výpek do rendlíku přelijte přes cedník a dobře promíchejte. Pokud se vám bude zdát omáčka z výpeku moc hutná, přilijte vývar. Dochuťte solí, pepřem, případně pár kapkami citronové šťávy.