Suroviny
- vepřový bůček (bez kosti)
- fenyklová semínka
- mandlové plátky
- růžičková kapusta
- pórek
- klobása chorizo (čerstvá )
- strouhanka
- šalvěj (lístky čerstvé)
- citronová šťáva
- olivový olej
- fenykl (čerstvý )
- bílý vinný ocet
- anglická slanina
- vývar
- máslo
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Špičkou nože nařežte na kůži bůčku mřížku. Maso nařízněte podélně tak, abyste vytvořili velký ten-ký plát masa a mohli jste ho naplnit. Celou plochu důkladně osolte a opepřete.
- Pak připravte náplň. Na pánvi opražte nasucho semínka fenyklu. Jakmile se rozvoní, nasypte je do misky a přidejte plátky mandlí, spařené lístky kapustiček a nakrájený pórek. Osolte a opepřete. Rukou promíchejte náplň s oloupaným chorizem. Zapracujte do směsi strouhanku a navrstvěte náplň na celou plochu masa. Navrch nasypte nasekané lístky čerstvé šalvěje.
- Zarolujte maso od konce, kde není kůže, a pečlivě roládu svažte kuchyňským provázkem. V pekáčku ji ještě jednou osolte a opepřete, podlijte trochou vody a nechte péct zhruba hodinu na 180 °C.
- Mezitím do mísy vymačkejte citronovou šťávu, zakápněte ji olivovým olejem a přidejte nasekaný čerstvý fenykl. Přilijte vinný ocet a vmíchejte slaninu nakrájenou na kostky. Posypte marinádou roládu a pečte dalších 45 minut.
- Vyndejte roládu z pekáčku a přes sítko slijte šťávu do rendlíku. Z omáčky vyvařte vodu a zbylý tuk přelijte do čistého kastrolu. K připečené omáčce v rendlíku přilijte vývar, provařte a na závěr rozpusťte v omáčce máslo. Nakrájejte roládu na plátky, přidejte fenykl z pekáčku a podlijte jídlo omáčkou.
Zdeněk Pohlreich opět u sporáku