Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- česnek (oloupaný a rozdrcený) 1 stroužek
- slanina (kostičky) 60 g
- kulatá rýže (arborio, carnaroli) 125 g
- zeleninový vývar (horký) 450 ml
- cuketa (velká, nastrouhaná) 1 ks
- máslo 1 lžíce
- čedar (vyzrálý) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na mírném ohni rozehřejte ve velké hlubší pánvi olej. Přidejte cibuli a nechte ji asi 5 minut měknout. Přidejte česnek a slaninu a smažte dalších 5 minut, dokud nezačnou hnědnout.
- Přisypte rýži a za stálého míchání restujte 5 minut, potom přidejte 150 ml vývaru a mírně vařte dalších 5 minut. Potom přidejte dalších 150 ml vývaru a pomalu vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje.
- Přilijte zbývající vývar, přidejte nastrouhanou cuketu a vařte dalších pár minut, dokud rýže nebude měkká a krémová. Sundejte pánev z ohně, přidejte máslo a nastrouhaný sýr. Před podáváním dobře ochuťte.
PRIMA TIP: Přestože je rýže na rizoto trochu dražší než ta dlouhozrnná, v rizotu úplně změní texturu jídla a dokonale dovrší chuť jídla.
Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové placky s jogurtovo-bylinkovým dipem