Suroviny
- cuketa 500 g
- cibule 2 ks
- anglická slanina (vegetariáni můžou nahradit fetou) 300 g
- rostlinný olej 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- kukuřice (mražená nebo konzervovaná) 1 hrst
- hladká mouka 130 g
- tvrdý sýr (nastrouhaný) 100 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2–3 lžíce
- červené chilli papričky (nemusí být) 2–3 ks
- vejce 4 ks
- mléko 120 ml
- cukr 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a pekáček o rozměrech 20x30 cm vyložte po dně a stěnách papírem na pečení. Nastrouhanou cuketu rozložte na papírové utěrky, aby odsály přebytečnou vlhkost.
- Ve vetší pánvi rozehřejte při středně vysoké teplotě olej a osmažte cibuli se slaninou (pro vegetariány jen cibuli), až se slanina vyškvaří a většina tekutiny odpaří.
- Cuketu, česnek, kukuřici, mouku, prášek, sýr, petržel a chilli papričky dejte do mísy (případně přidejte rozdrobenou fetu). Vejce promíchejte s mlékem, vlijte do mísy, přidejte vyškvařenou slaninu s cibulí a směs osolte, opepřete, přidejte cukr a vše důkladně promíchejte.
- Směs rozestřete do připraveného pekáčku, uhlaďte a pečte asi 40 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Aby byla hmota soudržná a dobře se propekla, je dobré z nastrouhané cukety dostat co nejvíc tekutiny. Můžete ji tedy „vyždímat“ rukama nebo vymačkat v pevných papírových utěrkách nebo čisté látkové utěrce. Také se složením surovin si můžete pohrát a použít třeba i jinou, nadrobno nakrájenou sezonní zeleninu. K řezům coby lehkému zdravému obědu nebo večeři by se hodil i jednoduchý listový salát.
Inspirujte se dalšími skromnými recepty, na kterých si pochutnáte
Z cukety můžete vykouzlit i výborné placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE