Letní cuketové nudle s bazalkovo-slunečnicovým pestem
Zdroj: Vaříme pod širákem
Letní cuketové nudle s bazalkovo-slunečnicovým pestem
Zdroj:
Vaříme pod širákem
Skvělý nápad, jak v sezoně využít cukety – připravte z nich ploché bezlepkové nudle, podobné těstovinám zvaným papardelle. Konzumujte je ideálně syrové, například s bylinkovým pestem, jen je předem nechte odkapat v cedníku a zbavte je přebytečné vlhkosti. Můžete je ale i krátce orestovat a podávat s teplou rajčatovou nebo smetanovou omáčkou.
Postup přípravy
-
PESTO: V cedníku opatrně opláchněte bazalku studenou vodou. Cedník nad dřezem důkladně protřepejte, aby vytekla všechna přebytečná voda, která ulpívá na listech. Pak bazalku dejte stranou.
-
V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte na několik otáček 1/2 šálku olivového oleje, slunečnicová semínka, citronovou šťávu a česnek. Seškrábněte směs po stranách mixéru, přidejte bazalku, pecorino, parmazán a zbývající 1/4 šálku olivového oleje. Mixujte, dokud není směs hladká a jasně zelená. Ochutnejte a osolte, pokud je potřeba.
-
Pesto skladujte vychlazené ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny nebo zmrazte po kostkách v zásobníku na led a pak kostky přendejte do uzavíratelného sáčku a znovu dejte do mrazničky. Před použitím pesto rozmrazte.
-
NUDLE: Každou cuketu nakrájejte na nudličky tak, že ji podržíte pevně na jednom konci, postupně ji otáčíte, a přitom krájíte škrabkou na zeleninu tak, aby se vytvořila co nejdelší „nudle“, až vám v ruce zbyde jen středová část s jádry – tu můžete sníst třeba s hummusem nebo ji opéct.
-
Pak vložte cuketové nudle do cedníku, posolte je a cedník odložte do dřezu. Nechte nudle stát 15–30 minut, aby se zbavily přebytečné vlhkosti. Pak je opláchněte a vysušte papírovou utěrkou. Nudle přendejte do servírovací mísy, promíchejte je s pestem, olivovým olejem a cherry rajčátky a opepřete.
-
Ihned podávejte. Parmazán nechte na stole i se struhadlem, aby si každý mohl nastrouhat sýr přímo na svou porci.
Letní cuketové nudle s bazalkovo-slunečnicovým pestem 2
Zdroj: Vaříme pod širákem
Letní cuketové nudle s bazalkovo-slunečnicovým pestem 2
Zdroj:
Vaříme pod širákem