Pesto
- bazalka (čerstvé lístky ) 4 šálky
- olivový olej 3/4 šálku
- slunečnicová semínka (opražená ) 1 lžíce
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 2 lžičky
- česnek 1 malý stroužek
- sýr pecorino (sýr Pecorino Romano, nastrouhaný) 1/2 šálku
Nudle
- cuketa (střední ) 2 ks
- pesto (bazalkovo-slunečnicové) 1/2 šálku
- olivový olej 2 lžíce
- cherry rajčata (rozpůlená) 2/3 šálku
- parmazán (k podávání)
- čerstvě namletý pepř
- sůl 2 lžíce
Postup přípravy
- PESTO: V cedníku opatrně opláchněte bazalku studenou vodou. Cedník nad dřezem důkladně protřepejte, aby vytekla všechna přebytečná voda, která ulpívá na listech. Pak bazalku dejte stranou.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte na několik otáček 1/2 šálku olivového oleje, slunečnicová semínka, citronovou šťávu a česnek. Seškrábněte směs po stranách mixéru, přidejte bazalku, pecorino, parmazán a zbývající 1/4 šálku olivového oleje. Mixujte, dokud není směs hladká a jasně zelená. Ochutnejte a osolte, pokud je potřeba.
- Pesto skladujte vychlazené ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny nebo zmrazte po kostkách v zásobníku na led a pak kostky přendejte do uzavíratelného sáčku a znovu dejte do mrazničky. Před použitím pesto rozmrazte.
- NUDLE: Každou cuketu nakrájejte na nudličky tak, že ji podržíte pevně na jednom konci, postupně ji otáčíte, a přitom krájíte škrabkou na zeleninu tak, aby se vytvořila co nejdelší „nudle“, až vám v ruce zbyde jen středová část s jádry – tu můžete sníst třeba s hummusem nebo ji opéct.
- Pak vložte cuketové nudle do cedníku, posolte je a cedník odložte do dřezu. Nechte nudle stát 15–30 minut, aby se zbavily přebytečné vlhkosti. Pak je opláchněte a vysušte papírovou utěrkou. Nudle přendejte do servírovací mísy, promíchejte je s pestem, olivovým olejem a cherry rajčátky a opepřete.
- Ihned podávejte. Parmazán nechte na stole i se struhadlem, aby si každý mohl nastrouhat sýr přímo na svou porci.
Letní cuketové nudle s bazalkovo-slunečnicovým pestem 2 Zdroj: Vaříme pod širákem