Emma Frischová

Letní cuketové nudle s bazalkovo-slunečnicovým pestem

Moje hodnocení
2x

Skvělý nápad, jak v sezoně využít cukety – připravte z nich ploché bezlepkové nudle, podobné těstovinám zvaným papardelle. Konzumujte je ideálně syrové, například s bylinkovým pestem, jen je předem nechte odkapat v cedníku a zbavte je přebytečné vlhkosti. Můžete je ale i krátce orestovat a podávat s teplou rajčatovou nebo smetanovou omáčkou.

4 porce
30 minut

Pesto

  • čerstvé lístky bazalky 4 šálky
  • olivový olej 3/4 šálku
  • opražená slunečnicová semínka 1 lžíce
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva 2 lžičky
  • česnek 1 malý stroužek
  • sýr Pecorino Romano, nastrouhaný 1/2 šálku

Nudle

  • cuketa (střední cukety) 2 ks
  • sůl 2 lžíce
  • bazalkovo-slunečnicové pesto 1/2 šálku
  • olivový olej 2 lžíce
  • cherry rajčátka, rozpůlená 2/3 šálku
  • pepř (čerstvě namletý pepř)
  • parmazán (parmazán k podávání)

Postup přípravy

  1. PESTO: V cedníku opatrně opláchněte bazalku studenou vodou. Cedník nad dřezem důkladně protřepejte, aby vytekla všechna přebytečná voda, která ulpívá na listech. Pak bazalku dejte stranou.
  2. V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte na několik otáček 1/2 šálku olivového oleje, slunečnicová semínka, citronovou šťávu a česnek. Seškrábněte směs po stranách mixéru, přidejte bazalku, pecorino, parmazán a zbývající 1/4 šálku olivového oleje. Mixujte, dokud není směs hladká a jasně zelená. Ochutnejte a osolte, pokud je potřeba.
  3. Pesto skladujte vychlazené ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny nebo zmrazte po kostkách v zásobníku na led a pak kostky přendejte do uzavíratelného sáčku a znovu dejte do mrazničky. Před použitím pesto rozmrazte.
  4. NUDLE: Každou cuketu nakrájejte na nudličky tak, že ji podržíte pevně na jednom konci, postupně ji otáčíte, a přitom krájíte škrabkou na zeleninu tak, aby se vytvořila co nejdelší „nudle“, až vám v ruce zbyde jen středová část s jádry – tu můžete sníst třeba s hummusem nebo ji opéct.
  5. Pak vložte cuketové nudle do cedníku, posolte je a cedník odložte do dřezu. Nechte nudle stát 15–30 minut, aby se zbavily přebytečné vlhkosti. Pak je opláchněte a vysušte papírovou utěrkou. Nudle přendejte do servírovací mísy, promíchejte je s pestem, olivovým olejem a cherry rajčátky a opepřete.
  6. Ihned podávejte. Parmazán nechte na stole i se struhadlem, aby si každý mohl nastrouhat sýr přímo na svou porci.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Emma Frischová

Nakladatelství BETA

Originální, snadné a svěží recepty pro vaření pod širým nebem. Ať už jste venku v přírodě s rodinou nebo s přáteli, v této knize najdete tipy pro všechny příležitosti. Vaše výpravy za dobrodružstvím vám teď budou chutnat ještě lépe!

www.nakladatelstvibeta.cz


Přečtěte si také

Recepty