Suroviny
- hovězí maso (krk, kližka, zadní) 500 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
- sójová omáčka 3 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- drcený římský kmín 1/2 lžičky
- barbecue omáčka 1 lžíce
- koření z mořských řas (Shichimi Togarashi - japonská směs) 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- olej
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V hrnci zahřejte trochu oleje. Maso na něm opečte ze všech stran a poté přidejte cibuli, česnek, tymián, veškeré omáčky, koření, sůl a pepř.
- Podlijte trochou vody a přiklopte. Na mírném plameni duste maso asi 3 hodiny. Podle potřeby dolévejte vodu. Jakmile je maso hotové, což poznáte ve chvíli, kdy se snadno oddělují vlákna pomocí vidličky, nechte vodu odpařit na minimum.
- Mezitím překrojte bulky a v řezu je opečte na suché pánvi dozlatova.
- Hotové maso natrhejte vidličkou. Spodní díl bulky potřete kečupem a přidejte pořádnou vrstvu masa.
- Navrch dejte plátek čedaru, rukolu a poté burgerovou omáčku. Přiklopte a ihned podávejte.
Burger můžete připravit s kuřecím i krůtím masem. Směs můžete použít kromě burgerů i na náplň do tortill.
2 osvědčené tipy od kuchaře:
- Trhané maso lze bezpečně skladovat v lednici týden. Zalití výpekem maso zvláční a bude tak při ohřívání na pánvi lepší. Do mrazničky ho ale nedávejte, tam nepatří.
- Na dietnější variantu vezměte krůtí maso. Připravuje se úplně stejně, ale kvůli jemnosti masa se musí více kontrolovat a případně i podlévat vodou.
Rádi byste hovězí maso vyměnili za vepřové? Máme pro vás skvělý videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Nebo zkuste další recepty na chutný burger: