Pavel Berky

Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Není burger jako burger. Můžete si samozřejmě dát nějaký výtvor z fastfoodového řetězce, ale gurmánský zážitek vás určitě nepotká. Nebo to vezměte hezky od podlahy a připravte si doma poctivou a chuťově dotaženou verzi. Začněte domácí křupavou bulkou, pokračujte kvalitním, vlastnoručně namletým masem a vše dolaďte výtečnou karamelizovanou cibulí na víně.

4 porce
120 minut

Bulky

Cibule na víně

Maso

Postup přípravy

  1. Bulky: Z mouky odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
  2. Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
  3. Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.
  4. Cibule na víně: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  5. Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte, až zesklovatí.
  6. Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.
  7. Maso: Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
  8. Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
  9. Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
  10. Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.
PRIMA TIP: Mňouká vám při přípravě jídla u nohou váš kočičí parťák? Dopřejte mu také gurmánský zážitek. Kočičí jazýčky dokáží být velmi náročné. Pokud jim obsah mističky zachutná, umí jej náležitě ocenit. Zároveň ale dokáží být nekompromisními kritiky, když se jim do vkusu zrovna netrefíte. Značka Sheba speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán.

Vyzkoušejte také floridský burger podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty