Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho
Zdroj: Pavel Berky
Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho
Zdroj:
Pavel Berky
Není burger jako burger. Můžete si samozřejmě dát nějaký výtvor z fastfoodového řetězce, ale gurmánský zážitek vás určitě nepotká. Nebo to vezměte hezky od podlahy a připravte si doma poctivou a chuťově dotaženou verzi. Začněte domácí křupavou bulkou, pokračujte kvalitním, vlastnoručně namletým masem a vše dolaďte výtečnou karamelizovanou cibulí na víně.
Postup přípravy
-
Bulky: Z mouky odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
-
Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
-
Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.
-
Cibule na víně: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
-
Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte, až zesklovatí.
-
Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.
-
Maso: Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
-
Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
-
Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
-
Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.
PRIMA TIP: Mňouká vám při přípravě jídla u nohou váš kočičí parťák? Dopřejte mu také gurmánský zážitek. Kočičí jazýčky dokáží být velmi náročné. Pokud jim obsah mističky zachutná, umí jej náležitě ocenit. Zároveň ale dokáží být nekompromisními kritiky, když se jim do vkusu zrovna netrefíte. Značka Sheba speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán.
Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho
Zdroj: Pavel Berky
Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho
Zdroj:
Pavel Berky
Vyzkoušejte také floridský burger podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem