Burgery
- hlíva ústřičná 320 g
- sušený česnek 2–3 lžičky
- hladká mouka (na obalení) asi 100 g
- vejce 2 ks
- kukuřičné lupínky (na obalení) asi 150 g
- houska na burger 4 ks
- směs listových salátů (římský salát, polníček, rukola…) 1 hrst
- sůl
- rostlinný olej (na smažení)
Majonéza
- česnek 1 palice
- olivový olej 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- majonéza 4 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Palici česneku potřete olejem, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě 30 minut doměkka.
- Mezitím oddělte hlívu z trsu na samostatné houby. Očistěte je, osolte a poprašte česnekem.
- Do misky vsypte mouku, do druhé vyklepněte vejce, zlehka ho osolte a prošlehejte vidličkou dohladka, ve třetí misce podrťte kukuřičné lupínky.
- Hlívu obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a následně v kukuřičných lupíncích.
- Do širší pánve nebo kastrolu vlijte olej do výšky 5 mm, rozehřejte ho a pak v něm osmažte obalené houby z obou stran dozlatova, trvá to zhruba 3 minuty. Vyjměte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
- Upečený česnek vymačkejte ze stroužků do misky. Petrželku nasekejte najemno, přidejte k česneku spolu s majonézou, osolte, opepřete a promíchejte dohladka.
- Burgerové housky podélně rozřízněte a opečte v toustovači nebo v troubě dozlatova. Trvá to krátkou chvilku. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno.
- Řeznou stranu housek potřete majonézou, na spodní část housky naneste pár lístků salátu, na ní trochu jarní cibulky, navrch položte osmaženou hlívu a přiklopte druhou polovinou housky. Ihned podávejte.
Bez masa: Burger z hlívy ústřičné podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Super jednoduše bez masa
Vyzkoušejte také recept na šťavnaté kapustové karbanátky s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE