Super jednoduše bez masa

Bez masa: Burger z hlívy ústřičné podle Zdeňka Pohlreicha

Moje hodnocení
1x

Hlíva je celoročně dostupná, báječně šťavnatá a velmi zdravá houba, která v burgeru zazáří podobně jako karbanátek. Obal z kukuřičných lupínků jí dodá křupavost, česnek zvýrazní její chuť. Můžete ho ale smíchat i s uzenou mletou paprikou nebo špetkou chilli vloček.

4 porce
60 minut

Burgery

Majonéza

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Palici česneku potřete olejem, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě 30 minut doměkka.
  2. Mezitím oddělte hlívu z trsu na samostatné houby. Očistěte je, osolte a poprašte česnekem.
  3. Do misky vsypte mouku, do druhé vyklepněte vejce, zlehka ho osolte a prošlehejte vidličkou dohladka, ve třetí misce podrťte kukuřičné lupínky.
  4. Hlívu obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a následně v kukuřičných lupíncích.
  5. Do širší pánve nebo kastrolu vlijte olej do výšky 5 mm, rozehřejte ho a pak v něm osmažte obalené houby z obou stran dozlatova, trvá to zhruba 3 minuty. Vyjměte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
  6. Upečený česnek vymačkejte ze stroužků do misky. Petrželku nasekejte najemno, přidejte k česneku spolu s majonézou, osolte, opepřete a promíchejte dohladka.
  7. Burgerové housky podélně rozřízněte a opečte v toustovači nebo v troubě dozlatova. Trvá to krátkou chvilku. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno.
  8. Řeznou stranu housek potřete majonézou, na spodní část housky naneste pár lístků salátu, na ní trochu jarní cibulky, navrch položte osmaženou hlívu a přiklopte druhou polovinou housky. Ihned podávejte.

Vyzkoušejte také recept na šťavnaté kapustové karbanátky s mletým masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Super jednoduše bez masa

Zdeněk Pohlreich Super jednoduše bez masa

Nová kuchařka ikonického šéfkuchaře volně navazuje na předchozí titul Super jednoduše, ale tentokrát se zaměřuje na pokrmy bez masa. Na chuti jim to ale vůbec neubírá, naopak, Zdeněk Pohlreich naplno rozehrává kombinace běžně dostupných surovin s oblíbenými asijskými a americkými omáčkami a kořeními a výsledkem je pestrá kolekce pokrmů od snídaně po večeře. Jednoduchá a rychlá příprava, kterou zvládne i začátečník zůstává. Jak říká Zdeněk Pohlreich, nejlepší kuchařkou je Matka příroda, tak se nechte inspirovat!

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty