Burgery:
- krůtí mleté maso (z prsou) 500 g
- rohlík (bílý) 1 ks
- plnotučné mléko 100 ml
- vejce 1 ks
- petrželka (nasekaná) 1 hrst
- máslo
- sůl
- pepř
Dip:
- sezamový olej 1 lžíce
- cibule (malá) 1 ks
- červená curry pasta 1 lžička
- smetana (kokosová - coconut cream) 2 lžíce
- arašídové máslo (např. R3ptile 100% smooth peanuts) 2 lžíce
- limetková šťáva
- sůl
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte dip: Na oleji orestujte dosklovata najemno nasekanou cibuli. Nyní přidejte lžičku červené curry pasty a společně rychle zarestujte.
- Hned přidejte arašídové máslo a zamíchejte. Nyní směs přendejte do vhodné vyšší nádoby a spolu s kokosovou smetanou (coconut cream) rozmixujte dohladka. Dip dochuťte limetovou šťávou a solí. Nechte zchladnout.
- Teď je na řadě maso: bílý rohlík nakrájejte na kostičky, přendejte do mísy a zalijte ho mlékem. Přidejte mleté krůtí maso, celé vejce, nasekanou zelenou petrželku, sůl a pepř.
- Směs důkladně zamíchejte a nechte asi 20 minut při pokojové teplotě odpočívat. Pak tvořte burgery a ty z obou stran opečte buď na pánvi na trošce másla nebo na rozpálené mřížce grilu. Před podáváním si ještě opečte plátky slaniny a kousky čerstvého ananasu.
- Nakonec burgery zkompletujte: do rozkrojené bulky nandejte salát polníček, na něj maso, ananas, slaninu a arašídový dip. Můžete přidat nasekanou chilli papričku a čerstvý koriandr.
A kdo chce, může zkusit rybí burger podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Hamburger z lososa s bazalkovou majonézou
Nebo vám tyto burgery nestačí? Pak tu máme ještě další: