Maso
- krůtí mleté maso 500 g
- červená cibule (malá) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- špenát 50 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- salátová okurka 50 g
- kopr 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- řecký jogurt 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Obloha
- baby špenát 2 hrsti
- černé olivy (bez pecky) 2 hrsti
- feta 50 g
- červená cibule 1 ks
- burgerová bulka 6 ks
- sušené oregano 1 lžička
Postup přípravy
- Maso dejte do větší mísy. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špenát nasekejte najemno. Vše promíchejte s masem, osolte ho a opepřete a znovu promíchejte. Ze směsi vytvarujte 6 stejně velkých karbanátků, uprostřed v nich zlehka promáčkněte důlek a uložte je alespoň na 20 minut do lednice.
- Okurku nakrájejte na drobné kostičky, kopr nasekejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte do jogurtu. Promíchejte ho s okurkou, koprem, solí a pepřem.
- Olivy podélně překrojte nebo je nakrájejte na širší kolečka. Feta sýr nakrájejte na 2mm plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bulky podélně prokrojte.
- Odpočinuté maso potřete olejem a opečte ho z obou stran na rozpáleném grilu dozlatova, trvá to zhruba 3–5 minut z každé strany na vyšší stupeň. Bulky opečte na řezné straně. Pokud používáte hamburgerovač, položte nahoru bulky, dolů karbanátky a pečte je 5 až 7 minut.
- Na spodní stranu bulky natřete omáčku, poklaďte ji pár lístky špenátu, posypte olivami, navrch položte opečené maso, plátek feta sýra a pár kousků cibule. Posypte oreganem a přiklopte vrchní polovinou bulky. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Hamburgerovač je perfektní na letní párty
Hamburgerovač Ariete Party Time 205 je na obsluhu vážně jednoduchý! Před prvním použitím opláchněte plotýnky na maso a na housky vodou, osušte je a potřete je zlehka olejem. Ten zabrání přichytávání a pak už můžete grilovat dle libosti. Po vychladnutí plochu jen setřete ubrousky. Připravte masové placky, housky a oblohu. Zapojte hamburgerovač do zásuvky a až zhasne světlo, položte na spodní plotýnku dva karbanátky, zavřete, housky rozkrojte, složte a položte dvě na horní plotýnku, přiklopte a počkejte 4 až 7 minut. Délka pečení záleží na výšce masové placky. A pak vytáhnete šťavnaté karbanátky s krásným obtiskem mřížky a nahřáté housky, do nichž složíte celý burger. U tučnějších mas zasuňte odkapávací nádobku zepředu přístroje. Hamburgerovač griluje opravdu zprudka, doporučujeme postavit ho na prkénko, protože dřevěná kuchyňská deska pod ním zůstala dlouho horká.
Vyzkoušejte také krůtí hamburger s pancettou podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem