Suroviny
- mleté hovězí maso 500 g
- cibule 1/2 ks
- zelená paprika 1/2 ks
- rajčatová passata 1/2 hrnku
- kečup 1/4 hrnku
- hořčice (žlutá) 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- uzená paprika 1 lžička
- chilli vločky 1/2 lžičky
- worcesterová omáčka 1 lžička
- jablečný ocet (nebo bílý vinný) 1/2 lžičky
- hovězí vývar (nebo voda) 1/2 hrnku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bulky na hamburger 4 ks
Postup přípravy
- Mleté hovězí maso dejte na pánev rozehřátou na středně vysokou teplotu a vařečkou ho trochu rozbijte na velké kousky. Nechte maso bez míchání restovat asi 8 minut, nebo dokud se nevytvoří pěkná hnědá kůrčička. Pak maso promíchejte/obraťte a restujte dalších asi 5 minut. Pokud je na pánvi hodně přebytečného tuku, odeberte ho lžící (nechte tam asi lžíci).
- Vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli a zelenou papriku a za občasného míchání restujte dalších 5 minut. Během smažení rozdělte hovězí maso vařečkou na menší kousky.
- Snižte teplotu na střední. Vmíchejte kečup, hořčici, sušený česnek, uzenou papriku, chilli vločky, worcesterskou omáčku, ocet a hovězí vývar nebo vodu. Za častého míchání nechte ještě asi 5 minut vařit, dokud omáčka nezhoustne podle vašich představ (nenechte ji příliš vyschnout). Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
- Pokud chcete sladší Sloppy Joes, přidejte trochu hnědého cukru (ale není to nutné, kečup je sladký dost).
- Podávejte v opečených houskách. Chcete-li opéct vnitřek housek, rozehřejte na pánvi na středním ohni lžíci nebo dvě olivového oleje, vložte rozkrojené housky řezem dolů a pozorně je sledujte, dokud vnitřek pěkně nezezlátne (budete to muset dělat po částech). Můžete přidat také plátky nakládané okurky.
PRIMA TIP: Tento recept lze snadno zdvojnásobit nebo ztrojnásobit. Snadno se ohřívá a můžete ho mít v lednici pro rychlé řešení večeří přes týden. Směs můžete použít i jako omáčku na těstoviny, nebo přidat plechovku fazolí a podávat jako chilli con carne. Chcete-li směs zmrazit, zcela ji ochlaďte a vložte v zipovém sáčku do mrazničky. V mrazáku vydrží až 3 měsíce. Před podáváním přes noc rozmrazte v lednici a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
Vyzkoušejte také výborné trhané maso s BBQ omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Fantastické trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce