Maso
- hovězí krk (vyzrálý, tučnější) 1,2 kg
- hovězí lůj (syrový) 300 g
- sůl 2 lžíce
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- červené víno 300 g
- mrkev (větší) 2 ks
- celer (lze použít i nať) 1/2 ks
- česnek 1/2 palice
- olej 200 ml
Salát
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 ks
- majonéza 3 lžíce
- med 1 lžíce
- hladkolistá petržel 50 g
- jablka 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- limetka 1 ks
- jablečný ocet
- salát frisée (k servírování)
Křenová majonéza
K podávání
- houska na burger (máslová) 4 ks
- máslo (změklé, na potření)
Postup přípravy
- Hovězí maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Pořádně ho osolte a opepřete ze všech stran a ve větším hrnci ho zprudka opečte na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Poté ho vložte do hlubšího pekáče.
- V hrnci, v kterém jste opékali maso, na zbylém tuku opečte očištěnou mrkev s celerem nakrájené na větší kusy pěkně dozlatova a v poslední fázi přidejte celé stroužky oloupaného česneku, který opékejte jen velmi krátce, aby nezhořkl. Poté celou směs zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Posléze kořenovou zeleninu s vínem přidejte do pekáče k hovězímu masu společně s celerovou natí.
- Nastavte troubu na 110 °C a hovězí maso přikryjte syrovým hovězím tukem tak, aby bylo po celé ploše masa. Poté pekáč přikryjte a vložte do rozpálené trouby (ideálně přes noc) na 13 hodin. Nízká teplota a dlouhý čas dělají zázraky. Po upečení bude hovězí maso krásně měkké a šťavnaté a bude se rozpadat. Přendejte ho do druhého pekáče a nechte asi 30 minut chladnout a poté natrhejte na větší kusy.
- Výpek a šťávu z masa s kořenovou zeleninou rozmixujte a provařte. Tím se hezky zahustí. Ke konci můžete do odstavené horké šťávy vmíchat ještě pár menších kostek studeného másla, tím se omáčka krásně zjemní. Poté šťávu nalijte na natrhané maso, které udržujte v teple.
- Na salát očistěte kořenovou zeleninu, kterou nastrouhejte na hrubším struhadle, poté přidejte i nastrouhané jablko. Celou směs zakápněte šťávou z limety, aby nezhnědla. Přidejte nastrouhanou kůru z půlky limety, med, majonézu a nakrájenou petržel, dochuťte solí a pepřem, popřípadě jablečným octem a pořádně promíchejte. Salát nechte alespoň 30 minut odležet, aby se chutě hezky propojily a zelenina zkřehla.
- Oloupejte čerstvý křen, cca půlku většího kořene, a nastrouhejte na jemném struhadle. Pro lepší konzistenci můžete nastrouhaný křen projet ještě kutrem nebo nakrájet na drobnější kousky nožem. Připravte větší mísu a připravený křen tam nasypte společně s ostatními ingrediencemi. Poctivě zamíchejte a dochucujte podle vašich chuťových preferencí. Směs by měla chutnat sladkokysele (podobně jako křenová omáčka od babičky) a mírně pálit.
- Na velké horké pánvi dozlatova rozpečte rozkrojené briošky potřené změklým máslem, tak aby na omak byly hezky vláčné. Poté na spodní část bulky dejte čerstvý frisée salát, na něj naložte salát z kořenové zeleniny a poté hezkou porci šťavnatého hovězího masa. Navrch naneste lžíci křenové majonézy a přiklopte ji vrchní částí bulky na horké maso.
Burger s trhaným hovězím, křenovou majonézou a salátem z kořenové zeleniny podle Pedra Pavlů Zdroj: Pedro´s Foodtruck
Nenechte si ujít MAKRO CZECH GASTRO FEST
Fest se koná již 4.–6. května v pražském O2 universum. Během třídenního svátku gastronomie proběhne i národní finále světové soutěže Bocus d´Or, která je v kulinárním světě považovaná za obdobu filmových Oscarů.
Kompletní program festivalu, bonusové informace a prodej vstupenek na akci najdete na www.makroczechgastrofest.cz