Suroviny
- vejce (velká) 6 ks
- máslo 60 g
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 1 lžíce
- pažitka (nadrobno nakrájená) 1/2 svazku
- žemle (hamburgerová) 4 ks
- majonéza (s rozetřeným česnekem)
- anglická slanina (vyškvařená) 8 plátků
- čedar (nebo gouda) 8 plátků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve středně velkém kastrolu uveďte do mírného varu asi 2,5cm vrstvu vody. Na kastrol postavte ohnivzdornou misku tak, aby se dno misky nedotýkalo vody.
- Do misky vyklepněte vejce, přidejte asi polovinu másla a za stálého promíchávání vařte asi 8 až 10 minut, až vzniknou jemně krémovitá míchaná vajíčka. Misku odstavte z tepla.
- Mimo oheň vmíchejte k vajíčkům zbylé máslo, smetanu, a nakonec je osolte, opepřete a vmíchejte k nim pažitku. Předehřejte gril v troubě.
- Rozkrojené žemle opečte z řezné plochy na pánvi na troše másla, na spodní část pak rozetřete česnekovou majonézu, přidejte 2 plátky slaniny a pořádnou hromádku míchaných vajec a nakonec 2 plátky sýra. Nechte krátce zapéct pod grilem, jen co se sýr rozteče, přiklopte druhou půlkou žemle a ihned podávejte.
PRIMA TIP Kromě hamburgerů a cheeseburgerů najdete v Americe bezpočet variací na toto téma. Například Sloppy Joes jsou hamburgerové žemle naplněné v podstatě „červenou omáčkou“ na špagety, žemle Pepka námořníka objímá dozlatova vypečený kuřecí řízek, pikantní majonézu a nakládané okurky, a americké matky i hamburgrárny vymýšlejí další a další variace tohoto rychlého jídla do ruky. Uvedená verze je z řetězce restaurací Eggslut (najdete je například v L.A.), kde se na podobné sendviče specializují a jejich přípravu vymazlili k dokonalosti, ale z úcty k původním hamburgerům se jí tu říká snídaňový sendvič.
Vyzkoušejte i klasický recept na vejce Benedikt podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Další zajímavé recepty z americké kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH