Burgery
- hovězí maso (stařené) 600 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- pesto (lanýžové) 4 lžičky
- čedar 8 plátků
Bulky
- plnotučné mléko 120 ml
- moučkový cukr 1 lžička
- droždí 20 g
- žloutek 2 ks
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- bílek (na potření) 1 ks
- černá sezamová semínka
Dohotovení
- ghí 2 lžičky
- žampiony 400 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- majonéza 4 lžíce
- lanýžový olej pár kapek
- baby špenát 2 hrsti
Postup přípravy
- Z teplého mléka, droždí a špetky cukru umíchejte kvásek. Nechte jej vzejít. Přidejte žloutky. Zadělejte s moukou, osolte těsto a nechte kynout. Poté rozdělte na 4-6 porcí a vytvarujte bulky. Pečte nepřímo, na tálu, cca 15 minut na 200 °C, potřené bílkem a posypané černým sezamem.
- Maso namelte, osolte, opepřete, vytvarujte placky, obalte je v lanýžovém pestu a grilujte 3 minuty z každé strany. Na poslední minutu překryjte plátky čedaru.
- Na pánvi rozpusťte ghí, přidejte nakrájené žampiony a orestujte dozlatova. Zalijte smetanou, osolte, opepřete a nechte zredukovat do zhoustnutí.
- Hotové bulky potřete majonézou smíchanou s lanýžovým olejem, dejte navrch baby špenát a smetanové žampiony. Do bulky vložte maso a servírujte.