Suroviny
- listové těsto (chlazené, vyválené) 1 balení
- máslo 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- listový špenát 2 velké hrsti
- vejce (rozšlehané) 2 ks
- anglická slanina (nebo uzená) 100 g
- polotvrdý sýr (např. gouda) 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sezamová semínka 2 lžíce
Postup přípravy
- V hlubší pánvi rozehřejte máslo. Přidejte nahrubo nasekaný česnek a nechte ho jen krátce rozvonět. Poté přisypte omytý a osušený špenát a nechte ho zavadnout, trvá to jen 1–2 minuty. Osolte a opepřete podle chuti.
- Rozválené listové těsto rozmotejte a potřete rozšlehaným vejcem. Navrch rozložte na plátky nakrájenou slaninu.
- Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem a navrch rozprostřete připravený špenát. Jeden delší, asi 5cm okraj těsta nechte volný.
- Těsto po delší straně pevně zarolujte, volný okraj ještě potřete vajíčkem a těsto dotáhněte. Roládku nakrájejte na cca 2cm kolečka, která přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Šneky mašlovačkou potřete zbylým rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými semínky.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 15–18 minut dozlatova. Plech vyndejte z trouby a šneky na něm nechte trochu zchladnout, aby se zpevnily.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi ostré, šneky můžete posypat chilli vločkami. Pro výraznější chuť můžete těsto potřít místo vajec pikantní hořčicí.
Vyzkoušejte také oblíbené pizza šneky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pizza šneci z listového těsta – nejoblíbenější chuťovka