Suroviny
- listové těsto 2 pláty
- feta (rozdrobený ) 2 hrsti
- sýr (nastrouhaný sýr typu kaškaval) 1 hrst
- ricotta (několik lžic, cottage sýra nebo tvarohu)
- vejce (velké ) 1 ks
- žloutek (z velkého vejce) 1 ks
- sezamová semínka (a/nebo mák na posypání)
- olej (na potření plechu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. V míse důkladně promíchejte vidličkou sýry a tvaroh s vejcem, špetkou soli (pozor na slanost sýrů) a pepře dohladka.
- Plát těsta rozkrájejte na čtverce o straně cca 10 cm. Do středu dejte asi lžíci náplně, čtverec přehněte po diagonále, okraje potřete trochou vody a pevně spojte k sobě, případně stlačte zuby vidličky nebo ozdobně vymačkejte. Klaďte je na plechy potřené olejem nebo vyložené papírem na pečení.
- Až budete mít zabalené všechny taštičky, potřete je žloutkem rozmíchaným v trošce studené vody a případně posypte semínky, vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Na náplň můžete použít třeba jen fetu, dávejte ale pozor, aby nebyla příliš slaná (například pravá řecká je mnohem méně slaná než tuzemská). Vynikající filo těsto seženete kromě řeckých prodejen také v těch bulharských. Je mnohem tenčí, je proto lepší taštičky balit do více vrstev. Při práci ho mějte pokryté vlhkou utěrkou a každý plát potřete trochou oleje nebo rozpuštěného másla.