Plněné sýrové taštičky z listového těsta

Moje hodnocení
12x

Jedno z nejpopulárnějších pouličních jídel tureckých, libanonských, izraelských a dalších měst i domácí stálice, často připravovaná do zásoby. Podobají se pirohům, které patrně inspirovaly, a podle toho, kde si je dáte, budou mít i různá jména – burek, börek atp. Běžně se pečou z listového nebo listovému podobného, ale mnohem tenčího filo těsta a mohou mít samozřejmě bezpočet náplní. Zvolili jsme sýrovou.

12 porcí
60 minut
arabská

Suroviny

  • listové těsto 2 pláty
  • rozdrobený sýr feta 2 hrsti
  • nastrouhaný sýr typu kaškaval 1 hrst
  • několik lžic ricotty, cottage sýra nebo tvarohu
  • vejce (velké vejce) 1 ks
  • žloutek z velkého vejce 1 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • sezamová semínka a/nebo mák na posypání
  • olej na potření plechu

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. V míse důkladně promíchejte vidličkou sýry a tvaroh s vejcem, špetkou soli (pozor na slanost sýrů) a pepře dohladka.
  2. Plát těsta rozkrájejte na čtverce o straně cca 10 cm. Do středu dejte asi lžíci náplně, čtverec přehněte po diagonále, okraje potřete trochou vody a pevně spojte k sobě, případně stlačte zuby vidličky nebo ozdobně vymačkejte. Klaďte je na plechy potřené olejem nebo vyložené papírem na pečení.
  3. Až budete mít zabalené všechny taštičky, potřete je žloutkem rozmíchaným v trošce studené vody a případně posypte semínky, vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Na náplň můžete použít třeba jen fetu, dávejte ale pozor, aby nebyla příliš slaná (například pravá řecká je mnohem méně slaná než tuzemská). Vynikající filo těsto seženete kromě řeckých prodejen také v těch bulharských. Je mnohem tenčí, je proto lepší taštičky balit do více vrstev. Při práci ho mějte pokryté vlhkou utěrkou a každý plát potřete trochou oleje nebo rozpuštěného másla.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty