Tuková část
- máslo 250 g
- hladká mouka (pšeničná ) 100 g
Vodová část
Postup přípravy
- U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
- Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte s moukou.
- Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
- Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl dejte do robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovávat těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.
- Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.
- Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami.
- Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte.
- Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit.
- Vždy cca na 1 hodinu. Já poté ještě po hodině znovu přeložím a poté znovu po další hodině.
- Poté nechte vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.
Vyzkoušejte dezert z listového těsta s čokoládovým krémem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sen z listového těsta s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové