Recept na domácí máslové listové těsto od babičky

Moje hodnocení
249x

Napadlo vás někdy, že byste se rádi pustili do přípravy domácího listového těsta? Tak to pro vás máme ideální recept. Toto máslové listové těsto se hodí na sladká jídla, jako jsou třeba trubičky. Na slané pečení se tento recept příliš nehodí, ale upečené sladké dobroty vám to 100% vynahradí.

1 porce
60 minut
česká

Tuková část

  • máslo 250 g
  • hladká pšeničná mouka 100 g

Vodová část

  • hladká mouka 250 g
  • řepkový nebo slunečnicový olej 2 lžíce
  • ocet 2 lžíce
  • tuzemský rum 2 lžíce
  • žloutek (žloutky) 2 ks
  • voda (vlažná voda) 6 lžic
  • sůl (špetka soli)

Postup přípravy

  1. U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
  2. Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte s moukou.
  3. Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
  4. Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl dejte do robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovávat těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.
  5. Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.
  6. Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami.
  7. Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte.
  8. Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit.
  9. Vždy cca na 1 hodinu. Já poté ještě po hodině znovu přeložím a poté znovu po další hodině.
  10. Poté nechte vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty