Korpus
- lněné semínko (např. Probio BIO) 25 g
- pohanková mouka (např. Probio BIO) 120 g
- ovesné vločky (bezlepkové, např. Probio BIO) 70 g
- moučkový cukr (nejlépe třtinový) 30 g
- máslo 100 g
Náplň
- mascarpone 250 g
- polotučný tvaroh 750 g
- moučkový cukr (nejlépe třtinový) 130 g
- strouhaný kokos 50 g
- vejce 4 ks
Mangové želé
- mango (velké, zralé) 1 ks (asi 350 g dužiny)
- cukr krupice 3–4 lžíce
- plátková želatina 5 plátků (asi 8 g)
Na ozdobu
- kokosové hobliny
- mango
Postup přípravy
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Okraje potřete máslem.
- Lněné semínko rozmixujte na jemnější drť. Smíchejte semínko s moukou, vločkami, cukrem a máslem. Prsty promačkávejte, dokud nevznikne vlhká drobenka. Tu rozprostřete na dno dortové formy. Drobenku umačkejte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10 minut.
- Poté teplotu v troubě snižte na 160 °C (maximálně). Nepoužívejte horkovzduch, aby se nespálil povrch koláče.
- Ve větší míse rozšlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem, kokosem a vejci. Náplň nalijte na předpečený korpus. Vložte do trouby a pečte 70 minut.
- Nechte zcela vychladnout.
- Mango nakrájejte na malé kostičky a vložte do hrnce. Přidejte cukr a podlijte asi 2 dl vody. Vařte 20 minut do změknutí. Během vaření podlívejte vodou, ale ne moc. Spíše se snažte mít tekutiny méně. Po uvaření mango rozmixujte. Odměřte si v odměrce na mililitry, kolik vám vzniklo pyré. Bude to asi něco pod 400 ml. Dolijte případně trochou vody, aby želatina nezpevnila pyré příliš, ale dejte pozor, aby naopak nebylo po ztuhnutí moc řídké.
- Pyré lehce zahřejte. Ale nevařte. Do teplého pyré se lépe vmíchá želatina. Želatinu nechte nabobtnat ve 4 lžícíchi vody. Poté zahřejte a nechte rozpustit. Přidejte do pyré a důkladně rozmíchejte.
- Želé nalijte na cheesecake a nechte zchladnout. Poté uložte do lednice a nechte 2 hodiny odpočívat.
- Nakonec ozdobte a můžete se do koláče pustit.
Vyzkoušejte také klasický pečený cheesecake podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra