Suroviny
- krémový sýr (Philadelphia nebo mascarpone) 500 g
- smetana ke šlehání 200 g
- cukr krupice 120 g
- vejce 3 ks
- žloutek 1 ks
- hladká mouka (nebo kukuřičná) 25 g
- mořská sůl (jemná) 2 špetky
- vanilkový extrakt (nemusí být) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C, připravte vyšší hlubokou mísu a ingredience pokojové teploty.
- Nejprve vyšlehejte smetanový sýr s cukrem, vanilkovým extraktem a solí do hladké jemné konzistence. Po přibližně dvou minutách šlehání přidejte k hladké náplni žloutek, tři vejce a mouku. Vajíčka zašlehávejte po jednom. Nakonec k náplni pozvolna zašlehejte smetanu.
- Formu na cheesecake o velikosti 20 cm vyložte pečicím papírem ze všech stran. Při pečení má náplň tendenci se hodně nafukovat, tudíž doporučujeme z pečicího papíru vytvořit vyšší okraje.
- Do formy nalijte tekutou jemnou a hladkou náplň a formou lehce udeřte o kuchyňskou linku. Tím odstraníte případné vzduchové bubliny.
- Cheesecake pečte při teplotě 190 °C zhruba 50 minut. Hotový cheesecake bude hodně nadýchaný a povrch bude tmavě hnědý. Během pečení cheesecake sledujte, a pokud by tmavl příliš, zakryjte ho svrchu alobalem.
- Upečený cheesecake nechte pozvolna chladnout v otevřené troubě na střední mřížce. Během chladnutí se dort propadne, nelekejte se toho, tak je to správně.
- Před podáváním by měl být cheesecake vychlazený, je tedy ideální ho chladit několik hodin nebo celou noc v lednici. Podávat ho můžete samotný nebo třeba s ovocným přelivem.
- Další recepty najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/
Vyzkoušejte také klasický pečený cheesecake z New Yorku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra