Baskický spálený cheesecake – lahodný dezert s krémovou texturou a jemnou chutí

Moje hodnocení
1x

Baskický spálený cheesecake je netradiční variací na známé téma. Svůj původ má v Baskicku na severu Španělska. Princip tkví v pečení při vysoké teplotě, při níž se vršek cheesecaku mírně spálí, zatímco vnitřek zůstane krásně krémový. Tmavohnědá krusta nádherně chuťově kontrastuje s vláčným a nasládlým vnitřkem a přináší snový chuťový zážitek. Náš cheesecake můžete dokonce péct i bez mouky. Malé množství mouky v receptu jen pomáhá k dokončení ideální textury celého cheesecaku. Upéct ho ale můžete i bez ní.

8 porcí
90 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C, připravte vyšší hlubokou mísu a ingredience pokojové teploty.
  2. Nejprve vyšlehejte smetanový sýr s cukrem, vanilkovým extraktem a solí do hladké jemné konzistence. Po přibližně dvou minutách šlehání přidejte k hladké náplni žloutek, tři vejce a mouku. Vajíčka zašlehávejte po jednom. Nakonec k náplni pozvolna zašlehejte smetanu.
  3. Formu na cheesecake o velikosti 20 cm vyložte pečicím papírem ze všech stran. Při pečení má náplň tendenci se hodně nafukovat, tudíž doporučujeme z pečicího papíru vytvořit vyšší okraje.
  4. Do formy nalijte tekutou jemnou a hladkou náplň a formou lehce udeřte o kuchyňskou linku. Tím odstraníte případné vzduchové bubliny.
  5. Cheesecake pečte při teplotě 190 °C zhruba 50 minut. Hotový cheesecake bude hodně nadýchaný a povrch bude tmavě hnědý. Během pečení cheesecake sledujte, a pokud by tmavl příliš, zakryjte ho svrchu alobalem.
  6. Upečený cheesecake nechte pozvolna chladnout v otevřené troubě na střední mřížce. Během chladnutí se dort propadne, nelekejte se toho, tak je to správně.
  7. Před podáváním by měl být cheesecake vychlazený, je tedy ideální ho chladit několik hodin nebo celou noc v lednici. Podávat ho můžete samotný nebo třeba s ovocným přelivem.

Vyzkoušejte také klasický pečený cheesecake z New Yorku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

MORA


Přečtěte si také

Recepty