Dokřupava smažené kuřecí stripsy

Moje hodnocení
14x

Krásně křupavé, šťavnaté a silně návykové! Domácí stripsy podle receptu od Cat & Cook můžete podávat s bramborovou kaší nebo třeba samotné jen s dipem. Jejich smažení vám sice chvilku zabere, ale odvděčí se vám skvělou chutí.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso vyndejte z lednice alespoň 1,5 hodiny před smažením, aby došlo do pokojové teploty. Nakrájejte ho na stejně dlouhé silnější proužky a osolte ho.
  2. Do hladké mouky přimíchejte sušený česnek nebo cibuli a uzenou papriku. Vejce prošlehejte metličkou a mírně osolte. Panko strouhanku smíchejte se sezamovými semínky (případně s nigellou).
  3. Proužky masa obalte nejdříve v mouce, poté ve vejci a nakonec v panko strouhance. Strouhanku do stripsů v žádném případě nezamačkávejte, pouze je v ní lehce obalte a položte na vál či prkénko.
  4. Právě díky našlehaným vejcím a lehkému, neudusanému trojobalu budou stripsy krásně kypré a křupavé.
  5. Obalené je pokládejte vedle sebe, nikdy ne na sebe, jinak zvlhnou. Zároveň je důležité smažit je okamžitě po obalení a nepřipravovat je dopředu.
  6. V hlubším hrnci při vyšší teplotě rozehřejte olej / přepuštěné máslo – důležité je, aby v něm stripsy plavaly, podle toho přizpůsobte množství tuku v hrnci.
  7. Tuk by měl mít kolem 170 °C, ideální je použít skleněný teploměr, který můžete umístit přímo na hrnec, případně můžete použít digitální. Pokud ho nemáte, udržujte tuk nahřátý pouze na střední stupeň, aby se nezahřál na moc vysokou teplotu.
  8. Stripsy smažte z každé strany cca 3 minuty dozlatova (záleží na tom, jak velké kousky nakrájíte). Při otáčení do nich nepíchejte, zbytečně by z nich vytékala šťáva, použijte buď kuchařskou pinzetu, kleště nebo třeba dvě vařečky.
  9. Stripsy by měly mít vnitřní teplotu lehce nad 70 °C, takže pokud máte digitální vpichový teploměr, určitě jich pár vyzkoušejte, abyste si odzkoušeli délku smažení.
  10. Stripsy vyndávejte opět bez píchání na papírovou kuchyňskou utěrku a nechte 5 minut odpočinout.
  11. Ozdobit je můžete najemno nasekanou petrželkou, čerstvě mletým pepřem a kvalitní solí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty