Suroviny
- kuřecí prsa 700 g
- hladká mouka 130 g
- sušený česnek (nebo cibule) 2 lžíce
- uzená paprika 2 lžičky
- vejce 3 ks
- strouhanka panko 100 g
- sezamová semínka (či nigella – černucha) 1 lžíce
- rostlinný olej (nebo ghí) 400 ml
- sůl
- pepř
Připravte křupavé kuřecí stripsy podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Maso vyndejte z lednice alespoň 1,5 hodiny před smažením, aby došlo do pokojové teploty. Nakrájejte ho na stejně dlouhé silnější proužky a osolte ho.
- Do hladké mouky přimíchejte sušený česnek nebo cibuli a uzenou papriku. Vejce prošlehejte metličkou a mírně osolte. Panko strouhanku smíchejte se sezamovými semínky (případně s nigellou).
- Proužky masa obalte nejdříve v mouce, poté ve vejci a nakonec v panko strouhance. Strouhanku do stripsů v žádném případě nezamačkávejte, pouze je v ní lehce obalte a položte na vál či prkénko.
- Právě díky našlehaným vejcím a lehkému, neudusanému trojobalu budou stripsy krásně kypré a křupavé.
- Obalené je pokládejte vedle sebe, nikdy ne na sebe, jinak zvlhnou. Zároveň je důležité smažit je okamžitě po obalení a nepřipravovat je dopředu.
- V hlubším hrnci při vyšší teplotě rozehřejte olej / přepuštěné máslo – důležité je, aby v něm stripsy plavaly, podle toho přizpůsobte množství tuku v hrnci.
- Tuk by měl mít kolem 170 °C, ideální je použít skleněný teploměr, který můžete umístit přímo na hrnec, případně můžete použít digitální. Pokud ho nemáte, udržujte tuk nahřátý pouze na střední stupeň, aby se nezahřál na moc vysokou teplotu.
- Stripsy smažte z každé strany cca 3 minuty dozlatova (záleží na tom, jak velké kousky nakrájíte). Při otáčení do nich nepíchejte, zbytečně by z nich vytékala šťáva, použijte buď kuchařskou pinzetu, kleště nebo třeba dvě vařečky.
- Stripsy by měly mít vnitřní teplotu lehce nad 70 °C, takže pokud máte digitální vpichový teploměr, určitě jich pár vyzkoušejte, abyste si odzkoušeli délku smažení.
- Stripsy vyndávejte opět bez píchání na papírovou kuchyňskou utěrku a nechte 5 minut odpočinout.
- Ozdobit je můžete najemno nasekanou petrželkou, čerstvě mletým pepřem a kvalitní solí.