Suroviny
- ementál (sýr typu ementál nebo gouda) 400 g
- rozšlehané vajíčko 1 ks
- špetka soli
- hladká mouka
- Strouhanka
- přepuštěné máslo 50–60 g
Faktem je, že smažený sýr je znám jednak z klasické italské kuchyně, a pak také z kuchyně vídeňské, kde se připravoval coby levnější náhražka vídeňského řízku. A jak dokládají dobové kuchařky (najdeme ho takřka v každé z nich), byl populární i u nás, ať už přišel odkudkoliv, bylo to dávno před Vítězným únorem.
Postup přípravy
- „Pro osobu počítáme asi 100 g sýra, který necháme u obchodníka nakrájet na potřebný počet tenkých plátků,“ radí ve své době známá kuchařka Z. Haškovcová.
- Ze sýra odkrojte případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalte v trojobalu (hladká mouka – vajíčko – strouhanka). Dejte je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat.
- Přepuštěné máslo rozehřejte a sýrové řízky osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte je s bramborovou kaší, přelitou rozehřátým máslem.