Suroviny
- kachna ((zhruba o váze 1,5–2 kg)) 1 ks
- mletý kmín 1 lžička
- čerstvé houby (nebo hrst sušených) 300 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 60 g
- smetana na vaření (12%) 300 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kachnu omyjte, osušte a naporcujte na čtvrtiny. Jednotlivé porce osolte, opepřete a dobře okmínujte. Naskládejte je vedle sebe do pekáče, přiklopte víkem a pečte 1,5 hodiny. Pak odklopte a dopečte na barvu, zhruba 20 minut.
- Mezitím očistěte čerstvé houby a nakrájejte je na plátky. Sušené namočte alespoň na 15 minut do vody. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte houby (sušené slijte), orestujte je a pak přiklopte a poduste doměkka, zhruba 15 minut.
- Upečenou kachnu vyjměte z pekáče na talíř, přiklopte víkem a nechte odpočinout. Většinu vypečeného tuku slijte do sklenice (nechte ho vychladnout a uchovejte v lednici). Zbylý tuk v pekáči zaprašte hladkou moukou a orestujte ji dozlatova. Do takto vzniklé jíšky vlijte smetanu, povařte ji 2 minuty a přidejte podušené houby. Promíchejte a do pekáče vraťte porce kachny. Přiklopte a prohřejte, postačí pět minut.
- Porce kachny podávejte s houbovou omáčkou a krupicovým knedlíkem.
PRIMA TIP: Na krupicový knedlík zahřejte k varu 800 ml mléka se 40 g másla, špetkou soli, pepře a muškátového oříšku. Ztlumte teplotu a pozvolna do mléka sypejte 400 g dětské krupičky a vymíchejte hladkou kaši. Zatřete do ní 1 vejce a nechte ji trochu zchladnout. Pak zapracujte postupně 2 vejce. Lžící odkrajujte kousky a vlhkými dlaněmi vytvarujte knedlíky. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte je 12–15 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjměte je, nechte 5 minut odpočinout a okapat a podávejte.
Vyzkoušejte také tradiční postup na kachnu pečenou velmi pomalu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE