Šumavská kuchařka

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Moje hodnocení
1x

Kachny sice sežerou skoro všechno, ale za to vyžadují teplo, sucho a přístřeší; déšť, zimu a sníh nemají rády, pročež se na Šumavu moc nehodí. Tak berte tento recept jako šumavskou variaci úpravy našeho národního opeřence a připravte si ho kdykoliv na podzim či v zimě.

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kachnu omyjte, osušte a naporcujte na čtvrtiny. Jednotlivé porce osolte, opepřete a dobře okmínujte. Naskládejte je vedle sebe do pekáče, přiklopte víkem a pečte 1,5 hodiny. Pak odklopte a dopečte na barvu, zhruba 20 minut.
  2. Mezitím očistěte čerstvé houby a nakrájejte je na plátky. Sušené namočte alespoň na 15 minut do vody. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte houby (sušené slijte), orestujte je a pak přiklopte a poduste doměkka, zhruba 15 minut.
  3. Upečenou kachnu vyjměte z pekáče na talíř, přiklopte víkem a nechte odpočinout. Většinu vypečeného tuku slijte do sklenice (nechte ho vychladnout a uchovejte v lednici). Zbylý tuk v pekáči zaprašte hladkou moukou a orestujte ji dozlatova. Do takto vzniklé jíšky vlijte smetanu, povařte ji 2 minuty a přidejte podušené houby. Promíchejte a do pekáče vraťte porce kachny. Přiklopte a prohřejte, postačí pět minut.
  4. Porce kachny podávejte s houbovou omáčkou a krupicovým knedlíkem.
PRIMA TIP: Na krupicový knedlík zahřejte k varu 800 ml mléka se 40 g másla, špetkou soli, pepře a muškátového oříšku. Ztlumte teplotu a pozvolna do mléka sypejte 400 g dětské krupičky a vymíchejte hladkou kaši. Zatřete do ní 1 vejce a nechte ji trochu zchladnout. Pak zapracujte postupně 2 vejce. Lžící odkrajujte kousky a vlhkými dlaněmi vytvarujte knedlíky. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte je 12–15 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjměte je, nechte 5 minut odpočinout a okapat a podávejte.

Vyzkoušejte také tradiční postup na kachnu pečenou velmi pomalu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Šumavská kuchařka

Radek Pálka Šumavská kuchařka

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi z tuzemských i zahraničních hotelů je velkým milovníkem Šumavy a její krásy se rozhodl představit na talíři. Vezme vás na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny a ukáže vám rozmanitost Šumavy prostřednictvím místních tradičních i moderních pokrmů. Podle srozumitelně popsaných receptů si i doma snadno připravíte zvěřinu, maso, ryby i zeleninové pokrmy a ovocné lesní polévky a další dezerty. Dozvíte se i mnoho zajímavostí z historie místního jídelníčku.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty