Roman Vaněk

Smažené žampiony s domácí tatarkou podle Romana Vaňka

Moje hodnocení
72x

Smažené žampiony bývaly se smaženým sýrem v restauracích jedinou možností pro vegetariány. Dnes je nabídka mnohem širší, ale dokřupava usmažené houby v trojobalu si své místo na jídelních lístcích uchovaly. Jsou jednoduše dobré! Žampiony nemají výrazně houbovou chuť a struktura připomíná maso. Doplňte je dobře dochucenou domácí tatarkou a pochutnejte si.

4 porce
60 minut

Žampiony

Tatarská omáčka

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte tatarku. Kapary propláchněte a nechte okapat. Poté je nakrájejte nadrobno. Okurku najemno nastrouhejte a cibuli nebo šalotku nakrájejte na jemné kostičky.
  2. Do misky dejte majonézu, přidejte připravené kapary, okurku, cibuli, cukr a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici.
  3. Žampiony očistěte a postupně obalte v mouce, rozšlehaných a osolených vejcích a nakonec ve strouhance.
  4. V menším kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na středním plameni a žampiony v něm smažte ze všech stran dozlatova.
  5. Podávejte s vařenými a máslem maštěnými bramborami, tatarskou omáčkou a skrojkem citronu.

PRIMA TIPY:

  • Do tatarky můžete přidat navíc jedno natvrdo uvařené vejce nakrájené nadrobno. Pro výraznější chuť můžete přidat lžičku kremžské nebo jiné hrubozrnné hořčice. Pokud máte rádi pikantní chutě, tatarku lze dochutit pár kapkami tabasca nebo špetkou mletého chilli.
  • Žampiony můžete před obalením lehce pokapat citronovou šťávou. Trojobal bude chutnější, pokud vejce prošleháte s panákem světlého piva. Do strouhanky můžete přidat trochu strouhaného parmazánu nebo drcené mandle. Strouhanku lze také dochutit kořením, například sušeným česnekem, sušenými bylinkami nebo trochou mletého chilli.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Roman Vaněk

Roman Vaněk

Přečtěte si také

Recepty