Žampiony
- bílý žampion (menší ) 600 g
- hladká mouka 200 g
- vejce
- strouhanka 400 g
- řepkový olej (na smažení)
- sůl 2 ks
Tatarská omáčka
- kapary 20 g
- nakládané okurky 20 g
- cibule (nebo šalotka) 10 g
- majonéza (kvalitní ) 300 ml
- cukr krupice 1 špetka
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Nejprve připravte tatarku. Kapary propláchněte a nechte okapat. Poté je nakrájejte nadrobno. Okurku najemno nastrouhejte a cibuli nebo šalotku nakrájejte na jemné kostičky.
- Do misky dejte majonézu, přidejte připravené kapary, okurku, cibuli, cukr a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici.
- Žampiony očistěte a postupně obalte v mouce, rozšlehaných a osolených vejcích a nakonec ve strouhance.
- V menším kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na středním plameni a žampiony v něm smažte ze všech stran dozlatova.
- Podávejte s vařenými a máslem maštěnými bramborami, tatarskou omáčkou a skrojkem citronu.
PRIMA TIPY:
- Do tatarky můžete přidat navíc jedno natvrdo uvařené vejce nakrájené nadrobno. Pro výraznější chuť můžete přidat lžičku kremžské nebo jiné hrubozrnné hořčice. Pokud máte rádi pikantní chutě, tatarku lze dochutit pár kapkami tabasca nebo špetkou mletého chilli.
- Žampiony můžete před obalením lehce pokapat citronovou šťávou. Trojobal bude chutnější, pokud vejce prošleháte s panákem světlého piva. Do strouhanky můžete přidat trochu strouhaného parmazánu nebo drcené mandle. Strouhanku lze také dochutit kořením, například sušeným česnekem, sušenými bylinkami nebo trochou mletého chilli.