Vývar
- sušené houby (nejlépe hřiby) 50 g
- voda (horká) 250 ml
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 bulvy
- červená řepa 1 ks
- šťáva z červené řepy (není nutné) 100 ml
- med (není nutné) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Taštičky
- hladká mouka 300 g + na podsypání
- vejce 1 ks
- šalotka 3 ks
- houby (nejlépe lesní) 150 g
- máslo 40 g
- olivový olej (nebo jiný rostlinný) 1 lžíce
- bílé kysané zelí 70 g
Postup přípravy
- Sušené houby namočte na asi 30 minut do horké vody.
- Cibuli, celerové řapíky, mrkve a celer zalijte ve velkém hrnci 2 litry studené vody a uveďte do varu. Pak na nízkém stupni vařte asi 50 minut. Nakonec přidejte nastrouhanou řepu a vývar dobře osolte. Sundejte z plotýnky.
- Sceďte namočené houby a tekutinu uchovejte (odstraňte případnou usazeninu na dně, bývají v ní zrnka písku). Tekutinu vlijte k vývaru a změklé houby nadrobno nakrájejte a dejte stranou.
- Na těsto na taštičky dejte mouku do mísy, vejce promíchejte se 100 ml vody a postupně zapracujte k mouce. Až se začne tvořit těsto, přesuňte ho na pracovní plochu a dobře prohněťte, až bude pevné a pružné. Přikryjte ho čistou utěrkou nebo zabalte do fólie a nechte asi 20 minut odpočívat.
- Na náplň taštiček rozehřejte máslo s olejem na středním stupni v pánvičce. Vsypte šalotku a lehce ji osolte. Jakmile se začne šalotka smažit, přikryjte pánev kolečkem navlhčeného pečicího papíru a na velmi mírném stupni smažte za občasného promíchání, až cibulka zvláční a začne zlátnout. Přidejte houby, zvyšte teplotu a smažte, až houby pustí vodu a zvláční. Pak přidejte namočené nakrájené houby a vařte ještě několik minut, na závěr vmíchejte zelí a vařte 5 minut. Náplň dobře dochuťte solí a pepřem a nechte ji úplně vychladnout.
- Těsto rozválejte dotenka a rozkrojte na 8cm čtverce, mělo by jich být asi 14. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku náplně, přeložte po diagonále na trojúhelník a v okrajích pevně zmáčkněte, aby náplň nemohla vytékat. Dvě protilehlé špičky pevně zmáčkněte k sobě, taštičky budou vypadat jako námořnické kloboučky. Odkládejte je na pomoučený talíř nebo prkýnko.
- Vývar sceďte a případně vyvažte jeho chuť řepnou šťávou a/nebo medem, měl by mít výraznou sladkokyselou chuť. Aby se vývar nezakalil, uvařte taštičky zvlášť v hrnci s vroucí osolenou vodou, vaří se asi 2 minuty, jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Do každé misky dejte pár taštiček a zalijte tím horkým, čirým, nádherně vínově červeným vývarem.
Slavnostní polský boršč s plněnými taštičkami Zdroj: Marek Kučera
Inspirujte se i dalšími recepty na boršč