Slavnostní polský boršč s plněnými taštičkami

Moje hodnocení
3x

O tuto proslulou polévku se polská kuchyně dělí s ukrajinskou, ale na rozdíl od ní nejde o hutnou směs se spoustou zeleniny a masa, ale o velmi zjemnělou, velice elegantní verzi. V Polsku se často podává třeba na Vánoce – máte ještě čas si ji nacvičit v předstihu.

4 porce
90 minut
polská

Vývar

Taštičky

Postup přípravy

  1. Sušené houby namočte na asi 30 minut do horké vody.
  2. Cibuli, celerové řapíky, mrkve a celer zalijte ve velkém hrnci 2 litry studené vody a uveďte do varu. Pak na nízkém stupni vařte asi 50 minut. Nakonec přidejte nastrouhanou řepu a vývar dobře osolte. Sundejte z plotýnky.
  3. Sceďte namočené houby a tekutinu uchovejte (odstraňte případnou usazeninu na dně, bývají v ní zrnka písku). Tekutinu vlijte k vývaru a změklé houby nadrobno nakrájejte a dejte stranou.
  4. Na těsto na taštičky dejte mouku do mísy, vejce promíchejte se 100 ml vody a postupně zapracujte k mouce. Až se začne tvořit těsto, přesuňte ho na pracovní plochu a dobře prohněťte, až bude pevné a pružné. Přikryjte ho čistou utěrkou nebo zabalte do fólie a nechte asi 20 minut odpočívat.
  5. Na náplň taštiček rozehřejte máslo s olejem na středním stupni v pánvičce. Vsypte šalotku a lehce ji osolte. Jakmile se začne šalotka smažit, přikryjte pánev kolečkem navlhčeného pečicího papíru a na velmi mírném stupni smažte za občasného promíchání, až cibulka zvláční a začne zlátnout. Přidejte houby, zvyšte teplotu a smažte, až houby pustí vodu a zvláční. Pak přidejte namočené nakrájené houby a vařte ještě několik minut, na závěr vmíchejte zelí a vařte 5 minut. Náplň dobře dochuťte solí a pepřem a nechte ji úplně vychladnout.
  6. Těsto rozválejte dotenka a rozkrojte na 8cm čtverce, mělo by jich být asi 14. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku náplně, přeložte po diagonále na trojúhelník a v okrajích pevně zmáčkněte, aby náplň nemohla vytékat. Dvě protilehlé špičky pevně zmáčkněte k sobě, taštičky budou vypadat jako námořnické kloboučky. Odkládejte je na pomoučený talíř nebo prkýnko.
  7. Vývar sceďte a případně vyvažte jeho chuť řepnou šťávou a/nebo medem, měl by mít výraznou sladkokyselou chuť. Aby se vývar nezakalil, uvařte taštičky zvlášť v hrnci s vroucí osolenou vodou, vaří se asi 2 minuty, jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Do každé misky dejte pár taštiček a zalijte tím horkým, čirým, nádherně vínově červeným vývarem.

Inspirujte se i dalšími recepty na boršč

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty