Vývar
- hovězí oháňka (nebo žebra) 500 g
- cibule (celá oloupaná ) 1 ks
- bobkový list 1 ks
- voda 2,5 litru
Dokončení
- červená řepa (oloupaná a nakrájená na sirky) 200 g
- brambory (oloupané a nakrájené na kostky) 200 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- mrkev (nakrájená nahrubo) 1 ks
- červená paprika (nakrájená na proužky) 1 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- rajčata (velké masité, oloupané a nakrájené na kousky) 1 ks
- zelí (malé, nakrájené na proužky) 1/2 hlávky
- červené fazole (konzervované, propláchnuté) 400 g
- uzený vepřový bůček (případně kousek uzeného bůčku, nasekaného nadrobno s česnekem)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- zakysaná smetana 100 g
- kopr (čerstvý, nasekaný najemno) 1/2 svazku
Postup přípravy
- Přísady na vývar dejte do velkého hrnce, lehce osolte, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte 1 hodinu. Čas od času seberte z povrchu pěnu.
- Do hrnce přidejte řepu a brambory, dobře osolte a opepřete a na mírném stupni vařte 30 minut.
- Mezitím rozehřejte v pánvi olej a na středním stupni za občasného promíchávání na něm smažte cibuli a mrkev asi 5 až 7 minut, až mrkev krásně změkne a začne karamelizovat. (Na Ukrajině se tomu říká „smaženija“ či „zažarka“.)
- Do pánve k cibuli a mrkvi přidejte papriku a rajčatové pyré a smažte ještě asi 2 minuty, pak přidejte nastrouhané rajče, promíchejte a nechte trochu odpařit šťávu. Obsah pánve pak přesuňte do hrnce s polévkou.
- Nakonec do polévky přidejte proužky zelí a fazole a vařte ještě asi 7 minut, aby se vše prohřálo. Tečkou nad i pak může být kousek uzeného bůčku (nebo jeho ukrajinská obdoba, salo), najemno nasekaného s česnekem.
- Každou porci zakončete lžící zakysané smetany a posypte koprem. Boršč se obvykle podává s pečivem, na Ukrajině jsou to domácí kynuté žemle, které se pečou jako naše buchty, ale potírají se olejem promíchaným s česnekem a petrželkou.
PRIMA TIP: I když se nikdy nezahušťuje jíškou, je boršč velmi vydatným pokrmem a s pečivem klidně vystačí na celé jídlo. Aby měl opravdu sílu, musí stát na pořádném domácím vývaru – sami Ukrajinci připouštějí, že to může být i vývar slepičí.