Suroviny
- přední hovězí 400 g
- bobkový list 2 ks
- pepř celý 5 kuliček
- nové koření (celé) 3 kuličky
- červená řepa 3 ks
- brambory (velikosti řepy) 3 ks
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- hlávkové zelí (bílé) 1/4 hlávky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- rajský protlak 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- cukr krupice 1–2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana (k podávání)
- hladkolistá petržel (na ozdobu)
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte zhruba 1,5 litru studené vody a vložte do ní hovězí maso. Přidejte sůl, bobkové listy, pepř a nové koření a vařte na velmi mírném plameni doměkka. Bude to trvat minimálně dvě hodiny. Hotový vývar přeceďte do druhého hrnce.
- Přidejte do něj brambory a červenou řepu, obojí oloupané a nakrájené na kostičky, a opět přiveďte k varu.
- Zatímco se brambory a řepa vaří, rozpusťte si na pánvi máslo. Nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte i mrkev, celer a zelí, vše očištěné a nakrájené, a za občasného promíchání opékejte dozlatova.
- Zeleninu z pánve přidejte do polévky a s ní i sladkou papriku, protlak, ocet a cukr a společně vařte ještě zhruba půl hodiny, až jsou všechny suroviny měkké a jejich chutě se propojí.
- Před dokončením boršč ochutnejte a dolaďte ho solí, octem, cukrem i pepřem tak, aby vám vyhovoval.
- Hotový boršč na talířích ozdobte kopečkem kysané smetany a petrželkou.