Suroviny
- přepuštěné máslo nebo slunečnicový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 100 g (cca dva stonky)
- mrkev 200 g
- česnek 3 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- rajčata v plechovce 400 g
- bobkové listy 2 ks
- celá skořice 1 ks
- nové koření 4 kuličky
- kardamom (volitelné) 3 tobolky
- čerstvý tymián 3 stonky
- zeleninový vývar 1,5 l
- brambory 250 g
- červená řepa 250 g
- bílé hlávkové zelí 350 g
- šťáva z jednoho velkého citronu
- třtinový cukr podle potřeby, sůl
Servírování
- zakysaná smetana (ideálně deluxe)
- čerstvá hladkolistá petrželka a kopr
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív omyjte a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky.
- U zelí odstraňte košťál a horní listy a nakrájejte na centimetr široké proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polévce rádi. Myslete akorát na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdéle, tak ať nejsou největší.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a začněte na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékejte do změknutí asi deset minut a pak přidejte česnek.
- Ten nechte asi minutu rozvonět a dejte do hrnce rajčatový protlak. Opékejte další minutu, přilijte drcená rajčata a všechno koření – nové koření, bobkový list, kardamom, skořici a tymián.
- Nechte společně asi dvě minuty probublat a přilijte vývar. Hned nato přidejte zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí – a nechte přivést k varu. Pak stáhněte na menší plamen, aby polévka nějak extra nebublala, přidejte vrchovatou lžičku soli a nechte vařit tak 30 minut.
- V průběhu vaření přidejte ještě šťávu z citronu, trošku cukru a další sůl. Postupně přidávejte všeho tolik, aby byla chuť vyvážená. Nejvíc by měla dominovat chuť kyselá, takže jsem tam nakonec dala šťávu z celého jednoho citronu. Jako vždycky je ale lepší se vším pomalu a postupně.
- Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polévka je dokonale dochucená.Servírujte se štědrou porcí zakysané smetany a nasekaným koprem a petrželkou.
Vegetariánská boršč 2 Zdroj: My Cooking Diary