reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Hodnoceno: 10x
„Moje celoživotní láska. Pověsti boršče moc neprospěl způsob, jakým se dělá tady. Není to totiž jen polévka, ve které plave zelenina. Boršč je umění. Je dobrý jak teplý, tak zastudena. Vždycky boršče udělejte větší hrnec, uvidíte, že vám nezůstane.“
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Maso zalijte dostatečným množstvím studené vody (asi 2,5 l), přidejte nové koření, pepř a bobkový list, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte, stáhněte teplotu na minimum a nechte pobublávat asi 2 hodiny. Průběžně sbírejte pěnu, která se utvoří na hladině.
  2. Po 1,5 hodině vaření masa oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, mrkev, celer, petržel a brambory očistěte a nakrájejte na kostičky, zelí nakrouhejte na nudličky. Špek nakrájejte na kostičky, dejte ho do pánve a opékejte dozlatova. Jakmile pustí tuk, přidejte všechnu zeleninu (kromě brambor) a opečte ji doměkka, trvá to asi 10 minut. Pak přilijte krájená rajčata i se šťávou, ochuťte mletou paprikou a 2 minuty restujte. 
  3. Z vývaru vyjměte uvařené maso a nechte ho chvilku zchladnout. Pak ho nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte s restovanou zeleninou a bramborami do vývaru k masu a vařte 15 minut, až brambory změknou. Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou nebo vinným octem. 
  4. Boršč rozdělte do mističek a každou porci ozdobte kopečkem zakysané smetany a kouskem čerstvého kopru.

PRIMA TIP: Ač vám kližka může evokovat gumové kousky v guláši, do boršče ji rozhodně přidejte. Kližka obsahuje maso i šlachy, které pozvolným dušením či vařením změknou a promění se v lahodné měkké maso plné chuti. Navíc kolagen zlepšuje klouby. 

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha

reklama

Taková normální kuchařka
Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření. 

Vydalo nakladatelství Sevruga