Zdeněk Pohlreich

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Moje hodnocení
21x

„Moje celoživotní láska. Pověsti boršče moc neprospěl způsob, jakým se dělá tady. Není to totiž jen polévka, ve které plave zelenina. Boršč je umění. Je dobrý jak teplý, tak zastudena. Vždycky boršče udělejte větší hrnec, uvidíte, že vám nezůstane.“

4 porce
120 minut
ruská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso zalijte dostatečným množstvím studené vody (asi 2,5 l), přidejte nové koření, pepř a bobkový list, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte, stáhněte teplotu na minimum a nechte pobublávat asi 2 hodiny. Průběžně sbírejte pěnu, která se utvoří na hladině.
  2. Po 1,5 hodině vaření masa oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, mrkev, celer, petržel a brambory očistěte a nakrájejte na kostičky, zelí nakrouhejte na nudličky. Špek nakrájejte na kostičky, dejte ho do pánve a opékejte dozlatova. Jakmile pustí tuk, přidejte všechnu zeleninu (kromě brambor) a opečte ji doměkka, trvá to asi 10 minut. Pak přilijte krájená rajčata i se šťávou, ochuťte mletou paprikou a 2 minuty restujte.
  3. Z vývaru vyjměte uvařené maso a nechte ho chvilku zchladnout. Pak ho nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte s restovanou zeleninou a bramborami do vývaru k masu a vařte 15 minut, až brambory změknou. Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou nebo vinným octem.
  4. Boršč rozdělte do mističek a každou porci ozdobte kopečkem zakysané smetany a kouskem čerstvého kopru.

PRIMA TIP: Ač vám kližka může evokovat gumové kousky v guláši, do boršče ji rozhodně přidejte. Kližka obsahuje maso i šlachy, které pozvolným dušením či vařením změknou a promění se v lahodné měkké maso plné chuti. Navíc kolagen zlepšuje klouby.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty