Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Suroviny (4 porce)
- hovězí kližka 150 g
- hovězí přední s kostí 150 g
- vepřová plec 150 g
- nové koření 5 kuliček
- celý černý pepř 10 kuliček
- bobkový list 5 ks
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- celer 1/2 bulvy
- petržel 1 ks
- velká brambora 1 ks
- červené zelí 1/4 hlávky
- špek 100 g
- konzervovaná krájená rajčata 200 g
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- uvařená červená řepa 2 ks
- citron (nebo bílý vinný ocet) 1 ks
- zakysaná smetana 180 g
- čerstvý kopr 1 snítka
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Maso zalijte dostatečným množstvím studené vody (asi 2,5 l), přidejte nové koření, pepř a bobkový list, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte, stáhněte teplotu na minimum a nechte pobublávat asi 2 hodiny. Průběžně sbírejte pěnu, která se utvoří na hladině.
- Po 1,5 hodině vaření masa oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, mrkev, celer, petržel a brambory očistěte a nakrájejte na kostičky, zelí nakrouhejte na nudličky. Špek nakrájejte na kostičky, dejte ho do pánve a opékejte dozlatova. Jakmile pustí tuk, přidejte všechnu zeleninu (kromě brambor) a opečte ji doměkka, trvá to asi 10 minut. Pak přilijte krájená rajčata i se šťávou, ochuťte mletou paprikou a 2 minuty restujte.
- Z vývaru vyjměte uvařené maso a nechte ho chvilku zchladnout. Pak ho nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte s restovanou zeleninou a bramborami do vývaru k masu a vařte 15 minut, až brambory změknou. Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou nebo vinným octem.
- Boršč rozdělte do mističek a každou porci ozdobte kopečkem zakysané smetany a kouskem čerstvého kopru.
PRIMA TIP: Ač vám kližka může evokovat gumové kousky v guláši, do boršče ji rozhodně přidejte. Kližka obsahuje maso i šlachy, které pozvolným dušením či vařením změknou a promění se v lahodné měkké maso plné chuti. Navíc kolagen zlepšuje klouby.
Taková normální kuchařka
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření.
Vydalo nakladatelství Sevruga.