Suroviny
- med 1 kg
- hladká mouka 1 kg
- žloutek 4 ks
- moučkový cukr (může být třtinový) 250 g
- jedlá soda 1 lžička
- hřebíček 10 ks
- nové koření 20 kuliček
- skořice 1 lžička
- badyán 5–7 kytiček
- zázvor 1 špetka
- fenykl 1 lžička
- anýz 1 lžička
- mořská sůl 1 špetka
Tento recept je opravdový poklad, právě kvůli tomu poměru koření. Uvádím v těchto jednotkách, protože tak zní v originále a jen tak vám umožní se co nejvíce přiblížit té vyladěnosti. Já jsem koření letos namlela v mlýnku na mouku, je možné také použít ponorný mixér nebo například mlýnek na kávu. Pokud se vám nechce nic mlít, kupte koření mleté a pokuste se odhadnout poměr koření.
Postup přípravy
- Rozehřejte med, a když je horký, zapracujte ho s moukou. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká, tak můžete nechat kuchyňský robot, aby udělal práci za vás. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet do vychladnutí nebo třeba i týden v lednici.
- Po zchladnutí nebo až budete chtít těsto dokončit, zapracujte zbývající ingredience, zabalte opět do fólie a odložte do lednice.
- Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plechy (vymažte je nebo vyložte pečicím papírem). Po kusech odebírejte těsto z lednice a na hodně pomoučeném vále vyválejte na 3–4 mm, (je v pořádku, že těsto je velmi lepivé, chce to jen trochu cviku a mouky). Vykrajujte perníčky a potřené bílkem nebo celým vejcem s mlékem je pomalu pečte dozlatova. Upečené sundejte z plechu a nechte vystydnout na mřížce.
- Měkké jsou relativně rychle, odhaduji to na 14 dní, ale záleží na skladování. Pokud do krabice k perníčkům přidáte jedno jablko, mají z čeho natahovat vlhkost. Pokud je necháte v suchém prostředí vyložené třeba na talíři, je možné, že nezměknou nikdy.
Vyzkoušejte také hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hned měkké vánoční perníčky s medem
Vyzkoušejte i další variace na téma perník