Najděte si recept
Na co máte chuť?

Voňavé vánoční perníčky
Tento recept je opravdový poklad, právě kvůli tomu poměru koření. Uvádím v těchto jednotkách, protože tak zní v originále a jen tak vám umožní se co nejvíce přiblížit té vyladěnosti. Já jsem koření letos namlela v mlýnku na mouku, je možné také použít ponorný mixér nebo například mlýnek na kávu. Pokud se vám nechce nic mlít, kupte koření mleté a pokuste se odhadnout poměr koření.
Suroviny
- Med 1 kg
- hladká mouka 1 kg
- Žloutek 4 ks
- cukr moučka (může být třtinový) 250 g
- jedlá soda 1 lžička
- prášek do pěciva 1/2 lžičky
- Hřebíček 10 ks
- nové koření 20 kuliček
- Skořice 1 lžička
- Badyán 5–7 kytiček
- zázvor 1 špetka
- Fenykl 1 lžička
- anýz 1 lžička
- mořská sůl 1 špetka
Postup
- Rozehřejte med, a když je horký, zapracujte ho s moukou. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká, tak můžete nechat kuchyňský robot, aby udělal práci za vás. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet do vychladnutí nebo třeba i týden v lednici.
- Po zchladnutí nebo až budete chtít těsto dokončit, zapracujte zbývající ingredience, zabalte opět do fólie a odložte do lednice.
- Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plechy (vymažte je nebo vyložte pečicím papírem). Po kusech odebírejte těsto z lednice a na hodně pomoučeném vále vyválejte na 3–4 mm, (je v pořádku, že těsto je velmi lepivé, chce to jen trochu cviku a mouky). Vykrajujte perníčky a potřené bílkem nebo celým vejcem s mlékem je pomalu pečte dozlatova. Upečené sundejte z plechu a nechte vystydnout na mřížce.
- Měkké jsou relativně rychle, odhaduji to na 14 dní, ale záleží na skladování. Pokud do krabice k perníčkům přidáte jedno jablko, mají z čeho natahovat vlhkost. Pokud je necháte v suchém prostředí vyložené třeba na talíři, je možné, že nezměknou nikdy.
Vánoční perníčky. Foto: Kitchenette.cz
Objevte nový food blog!
Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.
I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.