S chutí ke zdraví aneb zavítejte do pražské Salátovny U Slepé mrkvičky

I v životě pravověrného Čecha přijde chvíle, kdy svíčková se šesti není to nejlepší, co si dát k obědu :))) Někdy je zkrátka chuť i na salát! Zvlášť pokud se vám po všech těch letních grilovačkách srazily kalhoty... Perfektní koncept a působivou nabídku zdravého rychlého občerstvení nabízí letenská Salátovna U Slepé mrkvičky.

Dobrý zeleninový salát, který se hodí jako oběd, má pár pravidel. Měl by být chuťově pestrý, rozhodně se neobejde bez zálivky a měl by obsahovat nějaký zdroj bílkovin, který zajistí, že nebudete mít za chvíli zase hlad. Fajnšmekři si potrpí ještě na křupavý element...

Pokud si chcete dát k obědu salát, můžete si ho samozřejmě připravit doma a vzít ho s sebou do práce v krabičce. Ovšem budete si na to krájení muset přivstat, od večera už by byl salát zvadlý a rozmočený, což nelze vyloučit ani po pár hodinách v práci. Lepším řešením je využít rozvozu a třeba přes Dáme jídlo objednat oběd ze Salátovny.

V nabídce je každý den jedna polévka, asi 10 druhů předem namíchaných salátů, sendviče a wrapy, a také možnost složit si svůj vlastní salát podle aktuální chuti. A je z čeho vybírat! Kromě volitelného základu si můžete přidat další ingredience, kterých je úctyhodných přes 40 druhů, a k tomu je možnost vybírat z 9 dresinků.

Já jsem objednávala před obědovou špičkou a kurýr dorazil do půl hodiny. Saláty jsou zabalené v papírových povoskovaných krabičkách, z kterých můžete salát pohodlně jíst. Takže by to byla fajn volba i na piknik. V zásilce tedy automaticky nebyl přibalený příbor, ale lze dopsat do poznámek pod objednávkou.

Kromě salátů jsem chtěla vyzkoušet i něco jiného, a tak moje volba padla na Burrito s kuřecím trhaným masem (149 Kč). Burrito dorazilo zapečené, i když už nebylo horké, ale mírně teplé, bylo čerstvé. Kromě masa bylo součástí bohaté náplně i avokádové guacamole, fazole, kukuřice, čedar, koriandr a zakysaná smetana. Ideální volba pro toho, kdo si na křupavé saláty nepotrpí.

Z nabízených salátů jsem objednala Salát s kozím sýrem, pečenou paprikou a cibulovým chutney (169 Kč). Solidní porce kozího sýra byla zapečená, mix listových salátů dochutilo bazalkové pesto a o křupavost se postaraly nasekané vlašské ořechy. Mě osobně velmi potěšila červená cibule s balzamikem, k sýru to skvěle ladilo. A pečená paprika je má milovaná ingredience, takže celkově velká spokojenost.

Další položkou na menu byla Vietnam bowl s marinovaným kuřecím masem a avokádem (169 Kč). Tenhle salát je takovou volnou variací na Bun bo Nam bo. V základu je ledový salát a rýžové nudle, k tomu marinované kuřecí maso, salátová okurka, cibulka, mrkev, arašídy, avokádo a mungo výhonky. Vše dochucené nasládlým teriyaki dresinkem a sezamovými semínky. Barevné, syté jídlo, které už skoro nemusíte vnímat jako salát :)

A rozhodně jsem musela vyzkoušet Složený salát (od 135 Kč). V mém případě jsem poskládala lehkou variaci klasického salátu Nicoise. Do základu jsem namíchala římský salát a mix salátů. Poté jsem přidala zelené fazolky, vejce natvrdo, černé olivy, krutony a konzervovaného tuňáka, na dochucení jsem zkombinovala medovo-hořčičný dresink a bazalkové pesto. Konečná cena byla 174 Kč. A poskládala jsem to fakt dobře, salát byl výtečný!

V Salátovně U Slepé mrkvičky si pochutnáte zdravě, ale opravdu to není na úkor chuti. Suroviny jsou čerstvé a můžete si vybrat z hotových salátů nebo si poskládat vlastní, pokud vám nechybí chuťová představivost. Díky Dáme jídlo si pak salátovou hostinu můžete vychutnat doma, v práci nebo si ho vemte s sebou třeba do parku.

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty