Maso
- hovězí krk (vyzrálý) 1,5 kg
- sůl pepř
- sušená cibule
- sušený česnek
- uzená paprika
- třtinový cukr
- chilli prášek
Dip z modrého sýra
- zakysaná smetana 200 g
- jarní cibulka 1/4 svazku
- citronu 1/2
- modrý sýr 70 g
- sůl pepř
- majonéza 2 lžíce
- stroužek česneku 1
Malinovo-hořčičná aioli
Postup přípravy
- Koření smícháme a nakořeníme jim pořádně maso a necháme v lednici alespoň 12 hodin namarinovat.
- Poté maso přendáme do gastronádoby a podlijeme ideálně vodou s bbq v poměru 1:1.
- Maso zakryjeme alobalem ve dvou vrstvách.
- Nastavíme troubu na 100 °C a gastrošku dáme do trouby (ideálně přes noc) na 12-13 hodin.
- Po upečení přendáme maso do druhé gastrošky a výpek přelejeme do hrnce a svaříme na 1/3 objemu.
- Maso po vychladnutí natrháme a smícháme s vychladlým svařeným výpekem.
- Zakysanou smetanu dáme do nerezové misky.
- Postupně přidáme nasekanou jarní cibulku, šťávu z citronu, najemno nastrouhaný modrý sýr, majonézu, utřený stroužek česneku.
- Vše hezky pomalu spojíme stěrkou a dochutíme solí a pepřem.
- Maliny dáme do hrnce s trochou vody, cukrem a šťávou z citronu.
- Přivedeme k varu a chvíli povaříme.
- Poté rozmixujeme a přepasírujeme přes jemný cedník, abychom se zbavili zrníček.
- Po vychladnutí přimícháme do majonézy, přidáme med a hořčici.
- Vše promícháme metličkou a máme hotovo. :)
Servis
Na grilu si opečeme bulky. Na spodní část bulky dáme dip z modrého sýra, potom polníček, hezkou porci hovězího masa. Na vrchní část bulky naservírujeme malinovo-hořčičnou aioli a přiklopíme připravený burger. Dobrou chuť! :)
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.