Komerční sdělení

Zdravá špalda s omáčkou soubise, cibulí a vajíčkem podle receptu Báry Šimůnkové

Moje hodnocení
1x

Bára Šimůnková je majitelkou a šéfkuchařkou restaurace LEAF v pražských Strašnicích, kterou otevřela před dvěma lety s přítelem Michalem. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Ze základní školy přešla na osmileté gymnázium a v půlce studií zjistila, že žádnou právničkou ani ničím jiným být nechce a že jí učení vlastně ani nebaví. Z televizních pořadů okoukala, jak rodiny stolují u večeře a schází se u teplého jídla po celém dni, a hrozně se jí to líbilo, a tak začala po škole doma péct a vařit. O jejích dovednostech svědčí i to, že je jednou z vyvolených projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. Vyzkoušejte její recept na špaldu s omáčkou soubise, cibulí a vajíčkem.

4 porce
90 minut
česká

Špalda

  • špalda (zrnka) 200 g
  • vývar ze zeleniny 600 ml
  • cibule (menší) 4
  • vejce 4
  • ocet (kvasný)
  • sůl

Omáčka soubise

Postup přípravy

  1. Uvařte špaldu do měkka v zeleninovém vývaru. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a nechte zesklovatět na másle. Osolte.
  2. Tymián, česnek a pepř svažte do plátýnka a přidejte do hrnce (tzv. sachet). Osolte.
  3. Přidejte smetanu a redukujte, dokud senezačne oddělovat tuk. Promíchávejte! Zejména ke konci redukování, aby se smetana nepřipálila u dna hrnce.
  4. Vyndejte sachet, rozmixujte a přeceďte přes jemný cedník.
  5. Cibule oloupejte a v hrnci přiveďte ze stude-né vody do varu. Cibule tak částečně změkně a částečněztratí svou pálivost. Zchlaďte v ledové vodě.
  6. Rozřízněte napůl a jednotlivé lístky od sebe oddělte a zbavte blanek. V rozpálené pánvi na maximum opaltez řezných stran.
  7. V hrnci si zavaříme vodu společně s octem a připra-víme si zastřená vajíčka, tzn. do vroucí vody s octem jednotlivě vyklepneme vajíčka a necháme je cca 2 minuty povařit.
  8. Uvařenou špaldu smíchejte s omáčkou, dochuťte dle potřeby solí a servírujte s opečenou cibulí a zastřeným vajíčkem.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Komerční sdělení

Komerční sdělení

Přečtěte si také

Recepty