Omáčka soubise
Postup přípravy
- Uvařte špaldu do měkka v zeleninovém vývaru. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a nechte zesklovatět na másle. Osolte.
- Tymián, česnek a pepř svažte do plátýnka a přidejte do hrnce (tzv. sachet). Osolte.
- Přidejte smetanu a redukujte, dokud senezačne oddělovat tuk. Promíchávejte! Zejména ke konci redukování, aby se smetana nepřipálila u dna hrnce.
- Vyndejte sachet, rozmixujte a přeceďte přes jemný cedník.
- Cibule oloupejte a v hrnci přiveďte ze stude-né vody do varu. Cibule tak částečně změkně a částečněztratí svou pálivost. Zchlaďte v ledové vodě.
- Rozřízněte napůl a jednotlivé lístky od sebe oddělte a zbavte blanek. V rozpálené pánvi na maximum opaltez řezných stran.
- V hrnci si zavaříme vodu společně s octem a připra-víme si zastřená vajíčka, tzn. do vroucí vody s octem jednotlivě vyklepneme vajíčka a necháme je cca 2 minuty povařit.
- Uvařenou špaldu smíchejte s omáčkou, dochuťte dle potřeby solí a servírujte s opečenou cibulí a zastřeným vajíčkem.
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.