Shakshuka
- červená sladká paprika 6 kusů
- červená rajčata 10 kusů
- vejce 4-5
- česnek 6 stroužků
- červená chilli paprička (marokánská) 1
- sladká mletá paprika 2 lžičky
- uzená paprika 1/2 lžičky
- sůl 1-2 lžičky
- pepř 1/2 lžičlky
- olivový olej
- petrželová nať
Postup přípravy
- Na prudkom ohni restujeme špičaté papriky na oleji, kým nie sú z vrchnej strany na povrchu začernalé a zmenšia objem o približne polovicu (cca 10-15min).
- Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričku. Krátko orestujeme, tak aby sa cesnak nespálil a nezhorkol.
- Nasleduje čierne mleté korenie, údená a sladká paprika. Restujeme pár sekúnd na uvoľnenie vůne korenín.
- Pridáme nakrájané rajčata, posolíme, všetko dobre premiešame a varíme na vysokom ohni prvých 10-15 minút zakryté.
- Následne stiahneme oheň na minimum a varíme ďalších 45minút odkryté, aby sa pomaly odparovala šťava. Nechceme to príliš vodnaté, ale ani nie príliš suché.
- Počas varenia premiešavame minimálne.
- Na konci si lyžicou urobíme jamky, do ktorých vložíme vajíčko, tak aby žltko ostalo celé.
- Vajíčka posolíme, pokoreníme podľa potreby, panvicu zakryjeme a varíme 5-10 minút alebo kým sa uvaria bielka. Chceme, aby sa nám žĺtko rozlievalo.
- Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujeme s čerstvým pečivom, najlepšie pita chlebom.
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.