reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Snídaňové housky
Autor: Kublanka.cz Snídaňové housky

Snídaňové housky

Hodnoceno: 2x
Nad pravé poctivé domácí pečivo není. Vyzkoušejte tentokrát místo chleba upéct housky. Je to trochu pracnější, ale rána budou odteď mnohem lepší!
nad 2 hodiny
18 ks porcí

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte instantní droždí spolu s cukrem krupicí. Jakmile se na hladině začnou tvořit bublinky (za cca 5 minut), přilijte ke směsi slunečnicový olej a přidejte 1 vejce. Dobře promíchejte.
  2. Ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se solí. Přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte (promněte) do mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné kousky másla. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte měkké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte 1 lžíci mouky. Pokud je naopak málo vláčné, přidejte 1 lžíci mléka navíc. Těsto důkladně prohněťte na pracovní ploše, kterou jemně potřete papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji. Moukou již nepodsypávejte. Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy vytřené slunečnicovým olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Vykynuté těsto vyklopte na naolejovanou pracovní plochu a rozdělte ho na 18 stejných dílů, které zakryjte potravinářskou fólií. Postupně z každého kousku vyválejte na naolejované pracovní ploše váleček o délce 30–35 cm, na kterém nejdříve udělejte uzel (konce o délce 5 cm musí zůstat volné) a poté zbylé konce oviňte kolem oka do středu, ve kterém volné konce dobře spojte. Dlaněmi vytvarujte kulatý tvar a housku položte na plech vyložený pečicím papírem. Tímto způsobem zpracujte zbývající kousky těsta.
  3. Plech s houskami zakryjte potravinářskou fólií, kterou jemně potřete slunečnicovým olejem, a nechte je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut). Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. V misce prošlehejte vejce s 1 lžící studené vody, směsí potřete vykynuté housky a posypejte je sezamem.
  4. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (15–20 minut). Upečené housky nechte vychladnout na mřížce.

Snídaňové housky Foto:

Snídaňové housky Foto:

Snídaňové housky, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

reklama

reklama