Suroviny
- kuřecí játra 450 g
- loupané lískové oříšky 60 g
- Máslo 40 g
- Citron 1 ks
- rukola 50 g
- Česnek 2 stroužky
- hladkolistá petržel 10 g
- uzená mletá paprika
- balzamikový krém světlý 2 lžíce
- Šalotka 50 g
- Olivový olej
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
S jejich pomocí dnes uvaříte výborný dresink, jehož ingredience se mohou na první pohled zdát poněkud nezvyklé – lískové ořechy, česnek, petržel, balzamiko. Věřte však, že si pochutnáte. Rukolový salát se ke kuřecím játrům skvěle hodí.
Postup přípravy
- Kuřecí játra opláchněte pod studenou vodou a odblaňte. Lískové oříšky rozpulte a opražte na suché pánvi na vysokém plameni (cca 2 minuty). Rukolu vyperte ve studené vodě. Stroužky česneku oloupejte a překrojte napůl. Z celého citronu vymačkejte šťávu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Do vysoké nádoby dejte balzamiko, 1/6 z celkového množství oříšků a čtyři polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte česnek, petržel, sůl a pepř a důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Na pánvi si na středním plameni rozehřejte máslo a zpěňte na něm šalotku. Játra přidejte ke zpěněné šalotce a z každé strany opékejte 3 minuty na mírném plameni. Následně játra osolte, opepřete, přidejte uzenou papriku a vyndejte z pánvičky. POZOR! Játra solte až poté, co jsou hotová, jinak by ztvrdla.
- Do výpeku z jater přidejte polévkovou lžíci citronové šťávy a povařte jednu minutu na mírném plameni. Následně pánev stáhněte z ohně a játra vráťte zpět na pánev.
- Rukolu promíchejte se 2 polévkovými lžícemi olivového oleje a naneste na mělký talíř. Na rukolu naskládejte játra, která posypte zbytkem lískových oříšků a okolo pokapejte dresinkem.