Suroviny
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 300 g
- vejce 3 ks
- citronová kůra (ze 2 bio citronů, jemně nastrouhaná)
- mléko 150 ml
- máslo (rozpuštěné) 110 g
- mleté mandle 100 g
- hladká mouka 140 g
- jablka (Granny Smith) 4–5 ks
Postup přípravy
- Vymažte dortovou formu tukem a vyložte namaštěným pečicím papírem.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj semínka a slupky můžete vyhodit nebo je dejte do sklenice s cukrem – krásně ho ovoní. Vejce, cukr a vanilková semínka vyšlehejte do lehké nadýchané pěny. Přidejte citronovou kůru, mléko a máslo.
- Promíchejte mouku s mletými mandlemi a kypřicím práškem a vše vmíchejte do vaječné směsi.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Polovinu hmoty nalijte do dortové formy, na ni naklaďte jablečné plátky a ty posypte cukrem. Přes vrstvu jablek přelijte zbývající hmotu, naaranžujte zbývající jablka a ta posypte cukrem o trochu více. Koláč pečte 45–60 minut v troubě vyhřáté na 150 °C a potom ho nechte vychladnout.