Suroviny
- fazole (sušené borlotti, namočené a okapané) 1 šálek (220 g)
- černá hlávková kapusta (Cavolo Nero) 1 svazek (250 g)
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (velká, nasekaná) 1 ks
- mrkev (velká, nasekaná) 1 ks
- řapíkatý celer (nakrájený na tenké plátky) 1 řapík
- česnek (jemně nasekaný) 2 stroužky
- rajčata (celá soudková, konzervovaná) 2 plechovky (800 g)
- bobkový list 1 ks
- chilli (drcené vločky) 1 špetka
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
12 x hustá fazolová polévka, která zasytí!
Polévky jsou pro podzimní období typické – krémové se řadí mezi naprosté favority. Na Freshi najdete i řadu skvělých receptů s fazolemi, takže nechybějí ani hřejivé...
Postup přípravy
- Fazole přeberte, aby v nich nezůstaly kamínky či drobný štěrk. Pod studenou tekoucí vodou důkladně propláchněte a nechte okapat. Fazole dejte do misky a přidejte čerstvou vodu tak, aby byly fazole ponořené (7,5–10 cm). Nechte je namočené alespoň 4 hodiny nebo i přes noc.
- Fazole nechte okapat a dejte je do hrnce. Přidejte dostatek vody, aby byly fazole ponořené. Přiveďte k varu při vysoké teplotě, poté teplotu snižte, částečně přiklopte poklicí a nechte vařit, dokud fazole nezměknou, 1–1,5 hodiny. Vodu z fazolí slijte do jiného hrnce či žáruvzdorné misky. Fazole i vývar odložte stranou.
- Oddělte stvoly od listů kapusty. Listy narovnejte na sebe, podélně je srolujte a nakrájejte na proužky, asi 12 mm široké. Stvoly vyhoďte, nebo je schovejte na další použití.
- V hrnci při střední teplotě rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev a celer a restujte, dokud cibule a celer nezesklovatí, asi 5–7 minut. Přidejte kapustu a míchejte, dokud nepovadne, trvá to asi 5 minut. Přidejte česnek a nechte ho asi 1 minutu prohřát, aby se uvolnilo aroma. Rajčata nalijte do misky a rukama je rozdrťte na malé kousky. Rajčata i šťávu nalijte do hrnce a promíchejte s ostatními surovinami.
- Odměřte vývar z fazolí a přidejte vodu dle potřeby do celkových 4 šálků (1 l) tekutiny. Fazole a tekutinu přidejte do hrnce společně s bobkovým listem a chilli vločkami. Při vysoké teplotě přiveďte k varu, teplotu snižte, přiklopte poklicí a nechte jemně vřít, dokud se fazole neprohřejí (asi 10 minut). Podle chuti osolte a opepřete.
- Nalijte polévku do nahřátých misek a ihned podávejte.