Suroviny
- bílé fazole (namočené přes noc) 300 g
- vepřové uzené koleno 1 ks
- klobása 3–4 nožičky
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- petržel 2 ks
- česnek 3 stroužky
- cibule 1 ks
- hladká mouka 40 g
- bobkový list 2 ks
- vývar 1,5 litru
- vepřové sádlo 50 g
- sladká paprika 1 lžíce
- hladkolistá petržel
- zakysaná smetana
- sůl
Postup přípravy
- Namočené fazole propláchněte a sceďte. Spolu s kolenem vložte do většího hrnce, přidejte bobkový list a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte cca 1–1,5 hodiny. Mezitím nakrájejte oloupanou mrkev, celer a petržel na kolečka nebo kostičky, dejte do hrnce spolu s česnekem a vařte dalšich 30–45 minut.
- Když je koleno uvařené doměkka, vyndejte ho z hrnce a nechte vystydnout.
- Připravte jíšku. Na pánvičce rozpalte sádlo, orestujte cibuli, přidejte mletou papriku (pozor, nesmí se připálit, jinak zhořkne), poté vmíchejte mouku a směs přidejte do polévky a metličkou dobře rozmíchejte.
- Maso z vařeného kolene oberte, nakrájejte na kostičky a vložte do polévky.
- Na závér pokrájejte klobásu na kolečka, zlehka orestujte na pánvičce, přidejte do polévky a nechte ještě cca 5–10 minut společně vařit.
- Hotovou polévku podávejte ozdobenou zakysanou smetanou a čerstvě nasekanou petrželovou natí.