Suroviny
- losos 600 g
- mrkev 3 ks
- pórek (malý) 1 ks
- bílé víno (suché) 200 ml
- zeleninový vývar 300 ml
- citron 1 ks
- tymián 3 snítky
- máslo 30 g
- sůl
- červený pepř (fermentovaný, Kampotský, čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Lososa nakrájejte na 4 stejné filety. Mrkev oloupejte, pórek promyjte a zbavte nečistot. Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky.
- Do hrnce vlijte víno, zeleninový vývar, přidejte šťávu z poloviny citronu a tymián. Přiveďte k varu, ať se odpaří první vinný odér, a poté přidejte nakrájenou zeleninu a navrch vložte nakrájené 4 porce lososa kůží dolů. Dochuťte solí a pepřem. Hladina tekutiny v hrnci by neměla přesahovat výšku zeleniny.
- Hrnec zakryjte pokličkou a nechte lososa dusit asi 5−7 minut v páře podle velikosti filetu. Lososa vyjměte z hrnce a do zeleniny přidejte máslo, chvíli nechte tekutinu odpařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Odstavte, dochuťte solí a pepřem a zakápněte šťávou z druhé poloviny citronu.
- Zeleninu s omáčkou rozdělte na talíře, na ni položte filet lososa, kterého na povrchu přelijte lžící omáčky, podle potřeby dosolte, opepřete a dozdobte pár lístky tymiánu.
Skvělé nové nápady, jak připravit lososa