Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky
Zdroj: Vaříme nebesky
Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky
Zdroj:
Vaříme nebesky
Zní to honosně, ale zaručeně to zvládnete. Pošírování znamená pozvolné vaření v ochuceném nálevu při teplotě do 95 °C, v tomto případě se losos spíše dusí v páře z vývaru se zeleninou. Ta lososu předá své aroma a tím zmírní jeho tučnost. Můžete ji tak variovat podle libosti, případně přidat i jiné bylinky a koření.
Postup přípravy
-
Lososa nakrájejte na 4 stejné filety. Mrkev oloupejte, pórek promyjte a zbavte nečistot. Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky.
-
Do hrnce vlijte víno, zeleninový vývar, přidejte šťávu z poloviny citronu a tymián. Přiveďte k varu, ať se odpaří první vinný odér, a poté přidejte nakrájenou zeleninu a navrch vložte nakrájené 4 porce lososa kůží dolů. Dochuťte solí a pepřem. Hladina tekutiny v hrnci by neměla přesahovat výšku zeleniny.
-
Hrnec zakryjte pokličkou a nechte lososa dusit asi 5−7 minut v páře podle velikosti filetu. Lososa vyjměte z hrnce a do zeleniny přidejte máslo, chvíli nechte tekutinu odpařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Odstavte, dochuťte solí a pepřem a zakápněte šťávou z druhé poloviny citronu.
-
Zeleninu s omáčkou rozdělte na talíře, na ni položte filet lososa, kterého na povrchu přelijte lžící omáčky, podle potřeby dosolte, opepřete a dozdobte pár lístky tymiánu.
Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky
Zdroj: Vaříme nebesky
Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky
Zdroj:
Vaříme nebesky
Skvělé nové nápady, jak připravit lososa