Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky

Moje hodnocení
2x

Zní to honosně, ale zaručeně to zvládnete. Pošírování znamená pozvolné vaření v ochuceném nálevu při teplotě do 95 °C, v tomto případě se losos spíše dusí v páře z vývaru se zeleninou. Ta lososu předá své aroma a tím zmírní jeho tučnost. Můžete ji tak variovat podle libosti, případně přidat i jiné bylinky a koření.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Lososa nakrájejte na 4 stejné filety. Mrkev oloupejte, pórek promyjte a zbavte nečistot. Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Do hrnce vlijte víno, zeleninový vývar, přidejte šťávu z poloviny citronu a tymián. Přiveďte k varu, ať se odpaří první vinný odér, a poté přidejte nakrájenou zeleninu a navrch vložte nakrájené 4 porce lososa kůží dolů. Dochuťte solí a pepřem. Hladina tekutiny v hrnci by neměla přesahovat výšku zeleniny.
  3. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte lososa dusit asi 5−7 minut v páře podle velikosti filetu. Lososa vyjměte z hrnce a do zeleniny přidejte máslo, chvíli nechte tekutinu odpařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Odstavte, dochuťte solí a pepřem a zakápněte šťávou z druhé poloviny citronu.
  4. Zeleninu s omáčkou rozdělte na talíře, na ni položte filet lososa, kterého na povrchu přelijte lžící omáčky, podle potřeby dosolte, opepřete a dozdobte pár lístky tymiánu.

Skvělé nové nápady, jak připravit lososa

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme nebesky

Veronika Beskydiarová Vaříme nebesky

Kdo máte chuť nabrat novou svěží nálož inspirace od mladé našlápnuté ženy a dozvědět se i trošku víc o ní samé, neváhejte ani minutu! Tato knížka stojí za to a bude vás po čertech bavit!

Veronika Beskydiarová, přezdívaná Besky, ve své nové kuchařce představuje sadu jídel na doma, které si zamiluje snad každý. Nechybí tradiční česko-slovenská kuchyně, ale také ohnivá Asie, indická jídla, maso, steaky a ryby a co rozhodně nechybí, je sladké pečení, které má Veronika ze všeho nejradši. Kapitolu trefně nazvala Nebe.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty