zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou
Autor: Mamachef Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou

Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou

Hodnoceno: 2x
Filety lososa mohou být opravdu neskutečnou lahůdkou. Jejich výhodou je, že se velice snadno připravují a k jejich dochucení stačí opravdu jen málo. Tentokrát ale můžete zkusit opravdu famózní kombinaci s máslovou omáčkou. Takový pokrm totiž stojí za ochutnání.
do 1 hodiny

reklama

Postup

  1. Kůži na rybě zbavte šupin, omyjte, osušte a rozdělte filet na dvě části (pokud již není naporcovaný). Každou porci osolte.
  2. Na rozpálené pánvi na kapce oleje opékejte lososa nejdříve ze strany kůže dokřupava.
  3. Poté zatáhněte filet opečením ze stran a nakonec otočte na vrchní část ryby. Opékejte nyní pozvolna, aby se filet uvnitř správně propekl.
  4. Nenechávejte však rybu na horké pánvi zbytečně dlouho.
  5. Postup na omáčku: Oloupanou a najemno nakrájenou šalotku dejte spolu s bílým vínem svařit do pánve nebo širšího hrnce.
  6. Vařte tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do sirupovité konzistence – nesmí se však vypařit zcela a pro vytvoření máslové emulze je třeba, aby v pánvi zůstalo asi 5–6 lžic tekutiny.
  7. Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte malé množství vína nebo vývaru.
  8. Teplotu poté snižte na minimum a pomocí metličky postupně zapracujte připravené máslo.
  9. Zašlehávejte do podoby hladké emulze. Omáčka se nesmí vařit – složky by se oddělily. Pokud by plotna byla příliš horká, raději ji na chvíli stáhněte stranou.
  10. Jakmile je všechno máslo zašlehané, dochuťte solí, pepřem a omáčku sceďte a do čisté máslové emulze vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Omáčku je třeba ihned podávat.
  11. Filet z lososa podávejte s pažitkovou beurre blanc, jako přílohu můžete zvolit sváteční pečené brambory a mrkev restovanou a dušenou na másle.
Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou
Autor: Mamachef Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou

reklama

Mamachef
Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.

Související témata: čerstvý losos , Hlavní jídla