Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou
Zdroj: Mamachef
Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou
Zdroj:
Mamachef
Filety lososa mohou být opravdu neskutečnou lahůdkou. Jejich výhodou je, že se velice snadno připravují a k jejich dochucení stačí opravdu jen málo. Tentokrát ale můžete zkusit opravdu famózní kombinaci s máslovou omáčkou. Takový pokrm totiž stojí za ochutnání.
Omáčka beurre blanc s pažitkou
Postup přípravy
-
Kůži na rybě zbavte šupin, omyjte, osušte a rozdělte filet na dvě části (pokud již není naporcovaný). Každou porci osolte.
-
Na rozpálené pánvi na kapce oleje opékejte lososa nejdříve ze strany kůže dokřupava.
-
Poté zatáhněte filet opečením ze stran a nakonec otočte na vrchní část ryby. Opékejte nyní pozvolna, aby se filet uvnitř správně propekl.
-
Nenechávejte však rybu na horké pánvi zbytečně dlouho.
-
Postup na omáčku: Oloupanou a najemno nakrájenou šalotku dejte spolu s bílým vínem svařit do pánve nebo širšího hrnce.
-
Vařte tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do sirupovité konzistence – nesmí se však vypařit zcela a pro vytvoření máslové emulze je třeba, aby v pánvi zůstalo asi 5–6 lžic tekutiny.
-
Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte malé množství vína nebo vývaru.
-
Teplotu poté snižte na minimum a pomocí metličky postupně zapracujte připravené máslo.
-
Zašlehávejte do podoby hladké emulze. Omáčka se nesmí vařit – složky by se oddělily. Pokud by plotna byla příliš horká, raději ji na chvíli stáhněte stranou.
-
Jakmile je všechno máslo zašlehané, dochuťte solí, pepřem a omáčku sceďte a do čisté máslové emulze vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Omáčku je třeba ihned podávat.
-
Filet z lososa podávejte s pažitkovou beurre blanc, jako přílohu můžete zvolit sváteční pečené brambory a mrkev restovanou a dušenou na másle.
Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou 1
Zdroj: Mamachef
Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou 1
Zdroj:
Mamachef