Suroviny
- losos (čerstvý ) 400–500 g
- olivový olej
- sůl
Omáčka beurre blanc s pažitkou
Postup přípravy
- Kůži na rybě zbavte šupin, omyjte, osušte a rozdělte filet na dvě části (pokud již není naporcovaný). Každou porci osolte.
- Na rozpálené pánvi na kapce oleje opékejte lososa nejdříve ze strany kůže dokřupava.
- Poté zatáhněte filet opečením ze stran a nakonec otočte na vrchní část ryby. Opékejte nyní pozvolna, aby se filet uvnitř správně propekl.
- Nenechávejte však rybu na horké pánvi zbytečně dlouho.
- Postup na omáčku: Oloupanou a najemno nakrájenou šalotku dejte spolu s bílým vínem svařit do pánve nebo širšího hrnce.
- Vařte tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do sirupovité konzistence – nesmí se však vypařit zcela a pro vytvoření máslové emulze je třeba, aby v pánvi zůstalo asi 5–6 lžic tekutiny.
- Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte malé množství vína nebo vývaru.
- Teplotu poté snižte na minimum a pomocí metličky postupně zapracujte připravené máslo.
- Zašlehávejte do podoby hladké emulze. Omáčka se nesmí vařit – složky by se oddělily. Pokud by plotna byla příliš horká, raději ji na chvíli stáhněte stranou.
- Jakmile je všechno máslo zašlehané, dochuťte solí, pepřem a omáčku sceďte a do čisté máslové emulze vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Omáčku je třeba ihned podávat.
- Filet z lososa podávejte s pažitkovou beurre blanc, jako přílohu můžete zvolit sváteční pečené brambory a mrkev restovanou a dušenou na másle.
Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou 1 Zdroj: Mamachef