Losos s máslovou omáčkou beurre blanc s pažitkou

Moje hodnocení
6x

Filety lososa mohou být opravdu neskutečnou lahůdkou. Jejich výhodou je, že se velice snadno připravují a k jejich dochucení stačí opravdu jen málo. Tentokrát ale můžete zkusit opravdu famózní kombinaci s máslovou omáčkou. Takový pokrm totiž stojí za ochutnání.

1 porce
60 minut

Suroviny

Omáčka beurre blanc s pažitkou

  • bílé víno (suché bílé víno) 170 ml
  • středně velké šalotky 2 ks
  • máslo (studené máslo) 125 g
  • čerstvě mletý pepř (ideálně bílý, ale lze použít všechny druhy)
  • vejce (sůl)
  • pažitka (čerstvá pažitka) 1 hrst

Postup přípravy

  1. Kůži na rybě zbavte šupin, omyjte, osušte a rozdělte filet na dvě části (pokud již není naporcovaný). Každou porci osolte.
  2. Na rozpálené pánvi na kapce oleje opékejte lososa nejdříve ze strany kůže dokřupava.
  3. Poté zatáhněte filet opečením ze stran a nakonec otočte na vrchní část ryby. Opékejte nyní pozvolna, aby se filet uvnitř správně propekl.
  4. Nenechávejte však rybu na horké pánvi zbytečně dlouho.
  5. Postup na omáčku: Oloupanou a najemno nakrájenou šalotku dejte spolu s bílým vínem svařit do pánve nebo širšího hrnce.
  6. Vařte tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do sirupovité konzistence – nesmí se však vypařit zcela a pro vytvoření máslové emulze je třeba, aby v pánvi zůstalo asi 5–6 lžic tekutiny.
  7. Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte malé množství vína nebo vývaru.
  8. Teplotu poté snižte na minimum a pomocí metličky postupně zapracujte připravené máslo.
  9. Zašlehávejte do podoby hladké emulze. Omáčka se nesmí vařit – složky by se oddělily. Pokud by plotna byla příliš horká, raději ji na chvíli stáhněte stranou.
  10. Jakmile je všechno máslo zašlehané, dochuťte solí, pepřem a omáčku sceďte a do čisté máslové emulze vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Omáčku je třeba ihned podávat.
  11. Filet z lososa podávejte s pažitkovou beurre blanc, jako přílohu můžete zvolit sváteční pečené brambory a mrkev restovanou a dušenou na másle.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty