Najděte si recept
Na co máte chuť?

Losos teriyaki s pak choi salátem
Teriyaki označuje v japonštině přípravu pokrmu, při které jsou ryby, hovězí nebo kuřecí maso či zelenina naložené ve speciální omáčce teriyaki a následně grilované nebo pečené. Směs sójové omáčky, mirinu a medu se postará o jemnost a zároveň pikantní nasládlost v chuti a lesk, pro který je teriyaki tak oblíbený. Pevné lososí maso se pro tento typ úpravy perfektně hodí, pak choi salát krátkým podušením změkne a zesládne.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Ryba:
- filety lososa 800 g
- sójová omáčka 2 lžíce
- sladká chilli omáčka 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- mirin nebo sherry 1 lžíce
- čerstvý zázvor 1cm kousek
Salát:
- sezamová semínka 1 lžíce
- salát pak choi 4 ks
- česnek 3 stroužky
- sezamový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 75 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Lososa nakrájejte na čtyři stejně velké porce. V misce promíchejte sójovou omáčku, chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin či sherry a oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor a svařte v rendlíku o třetinu objemu. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj rybu, důkladně ji potřete marinádou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10 minut dorůžova.
- Mezitím opražte nasucho v pánvi sezamová semínka a přesypte je do misky. Pak choi salát očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve volné pánvi rozehřejte olej, opékejte pak choi salát 2 minuty, přidejte česnek na stranu pánve a restujte ho 30 vteřin. Vlijte vývar a poduste zhruba 5 minut, až salát změkne, ale bude ještě křupavý.
- Na talíř rozdělte dušený pak choi salát a filet lososa a posypte sezamem.
Fresh kuchyně
Na úspěch kuchařky Lehká kuchyně, ve které oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich prozradil, proč a jakým způsobem žije zdravě, letos navázal kuchařkou Fresh kuchyně, ve které představuje moderní, zdravá a lehká jídla z čerstvých, převážně lokálních surovin. Kvalitní suroviny jsou polovina úspěchu, jak je dobře zkombinovat, upravit a naservírovat, vám ukáže Zdeněk Pohlreich na více než 90 receptech na snídaně, malá jídla, saláty, hlavní chody, dezerty a nápoje. Nejde jen o recepty, fresh je nový koncept zlepšení života, jak si prostřednictvím dobrého a zdravého jídla udržet jasnou mysl a fungující tělo. Knihu koupíte v knihkupectví nebo s podpisem na www.zdenekpohlreich.cz.
Vydalo nakladatelství Sevruga.
Vydalo nakladatelství Sevruga.