Losos teriyaki s pak choi salátem
Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně
Losos teriyaki s pak choi salátem
Zdroj:
Marek Bartoš / Fresh kuchyně
Teriyaki označuje v japonštině přípravu pokrmu, při které jsou ryby, hovězí nebo kuřecí maso či zelenina naložené ve speciální omáčce teriyaki a následně grilované nebo pečené. Směs sójové omáčky, mirinu a medu se postará o jemnost a zároveň pikantní nasládlost v chuti a lesk, pro který je teriyaki tak oblíbený. Pevné lososí maso se pro tento typ úpravy perfektně hodí, pak choi salát krátkým podušením změkne a zesládne.
Postup přípravy
-
Lososa nakrájejte na čtyři stejně velké porce. V misce promíchejte sójovou omáčku, chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin či sherry a oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor a svařte v rendlíku o třetinu objemu. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj rybu, důkladně ji potřete marinádou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10 minut dorůžova.
-
Mezitím opražte nasucho v pánvi sezamová semínka a přesypte je do misky. Pak choi salát očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve volné pánvi rozehřejte olej, opékejte pak choi salát 2 minuty, přidejte česnek na stranu pánve a restujte ho 30 vteřin. Vlijte vývar a poduste zhruba 5 minut, až salát změkne, ale bude ještě křupavý.
-
Na talíř rozdělte dušený pak choi salát a filet lososa a posypte sezamem.
Losos teriyaki s pak choi salátem
Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně
Losos teriyaki s pak choi salátem
Zdroj:
Marek Bartoš / Fresh kuchyně