Ryba
- filet z lososa 800 g
- sójová omáčka 2 lžíce
- sladká chilli omáčka 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- mirin (nebo sherry) 1 lžíce
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
Salát
- sezamová semínka 1 lžíce
- zelí pak choi 4 ks
- česnek 3 stroužky
- sezamový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 75 ml
Postup přípravy
- Lososa nakrájejte na čtyři stejně velké porce. V misce promíchejte sójovou omáčku, chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin či sherry a oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor a svařte v rendlíku o třetinu objemu. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj rybu, důkladně ji potřete marinádou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10 minut dorůžova.
- Mezitím opražte nasucho v pánvi sezamová semínka a přesypte je do misky. Pak choi salát očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve volné pánvi rozehřejte olej, opékejte pak choi salát 2 minuty, přidejte česnek na stranu pánve a restujte ho 30 vteřin. Vlijte vývar a poduste zhruba 5 minut, až salát změkne, ale bude ještě křupavý.
- Na talíř rozdělte dušený pak choi salát a filet lososa a posypte sezamem.
Losos teriyaki s pak choi salátem Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně