Zdeněk Pohlreich

Losos teriyaki s pak choi salátem

Moje hodnocení
1x

Teriyaki označuje v japonštině přípravu pokrmu, při které jsou ryby, hovězí nebo kuřecí maso či zelenina naložené ve speciální omáčce teriyaki a následně grilované nebo pečené. Směs sójové omáčky, mirinu a medu se postará o jemnost a zároveň pikantní nasládlost v chuti a lesk, pro který je teriyaki tak oblíbený. Pevné lososí maso se pro tento typ úpravy perfektně hodí, pak choi salát krátkým podušením změkne a zesládne. 

4 porce
30 minut
asijská

Ryba

  • filety lososa 800 g
  • sójová omáčka 2 lžíce
  • sladká chilli omáčka 1 lžíce
  • med 1 lžíce
  • sezamový olej 1 lžíce
  • mirin nebo sherry 1 lžíce
  • čerstvý zázvor 1cm kousek

Salát

  • sezamová semínka 1 lžíce
  • salát pak choi 4 ks
  • česnek 3 stroužky
  • sezamový olej 2 lžíce
  • zeleninový vývar 75 ml

Postup přípravy

  1. Lososa nakrájejte na čtyři stejně velké porce. V misce promíchejte sójovou omáčku, chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin či sherry a oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor a svařte v rendlíku o třetinu objemu. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj rybu, důkladně ji potřete marinádou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10 minut dorůžova.
  2. Mezitím opražte nasucho v pánvi sezamová semínka a přesypte je do misky. Pak choi salát očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve volné pánvi rozehřejte olej, opékejte pak choi salát 2 minuty, přidejte česnek na stranu pánve a restujte ho 30 vteřin. Vlijte vývar a poduste zhruba 5 minut, až salát změkne, ale bude ještě křupavý.
  3. Na talíř rozdělte dušený pak choi salát a filet lososa a posypte sezamem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty