Papriková pasta
- kapie (očištěné a nakrájené,červené ) 85 g
- česnek 2 stroužky
- šalotka 1 ks
- zázvor (očištěný ) 5 g
- olivový olej 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- chilli (chilli vloček (vynechte, pokud vaříte i pro děti)) špetka
- sůl špetka
- čerstvě namletý pepř
Losos v omáčce
- filet z lososa (čerstvý ) 400 g
- papriková pasta
- řepkový olej 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- žampiony 80 g
- červená paprika (očištěná ) 35 g
- cuketa 50 g
- smetana (krémová smetana do omáček (15–16 %)) 400 g
- rajský protlak 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- špenát (listy )
- rukola
- jasmínová rýže
Postup přípravy
- Nejprve vytvořte paprikovou pastu – všechny ingredience rozmixujte dohladka.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z lososa stáhněte kůži a rozdělte jej na čtyři stejně velké kousky.
- Do pečicí formy dejte pečicí papír a na něj položte kousky lososa.
- Osolte je, opepřete a dejte péct do trouby na 15 minut.
- Nyní je čas na omáčku. Šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Žampiony nakrájejte na plátky, cuketu na půlkolečka a papriku na proužky.
- V hlubší pánvi na oleji orestujte šalotku, poté přidejte i ostatní zeleninu.
- Vše orestujte a přidejte paprikovou pastu.
- Nakonec přilijte i smetanu a rajčatový protlak a vše provařte.
- Do hotové omáčky pak jen vložte upečené kousky lososa a můžete podávat.
TIP: Ideální přílohou je jasmínová rýže.