Pečený losos v krémové paprikové omáčce

Moje hodnocení
7x

Losos pečený v troubě je velice jednoduchý a hotový v podstatě za pár minut. Pokud ho chcete ale přece jen trochu vylepšit, zkuste ho podávat s krémovou paprikovou omáčkou. Možná se vám toto spojení zdá nevšední, ale opravdu funguje báječně.

2 porce
30 minut

Papriková pasta

  • očištěné a nakrájené červené kapie 85 g
  • česnek 2 stroužky
  • šalotka 1 ks
  • očištěný zázvor 5 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • špetka soli, čerstvě mletý pepř
  • špetka chilli vloček (vynechte, pokud vaříte i pro děti)

Losos v omáčce

  • filety čerstvého lososa 400 g
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • papriková pasta
  • řepkový olej 1 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • žampiony 80 g
  • očištěná červená paprika 35 g
  • cuketa 50 g
  • krémová smetana do omáček (15–16 %) 400 g
  • rajský protlak (rajčatový protlak) 2 lžíce

K podávání

  • listy špenátu a rukoly
  • jasmínová rýže

Postup přípravy

  1. Nejprve vytvořte paprikovou pastu – všechny ingredience rozmixujte dohladka.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Z lososa stáhněte kůži a rozdělte jej na čtyři stejně velké kousky.
  4. Do pečicí formy dejte pečicí papír a na něj položte kousky lososa.
  5. Osolte je, opepřete a dejte péct do trouby na 15 minut.
  6. Nyní je čas na omáčku. Šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno.
  7. Žampiony nakrájejte na plátky, cuketu na půlkolečka a papriku na proužky.
  8. V hlubší pánvi na oleji orestujte šalotku, poté přidejte i ostatní zeleninu.
  9. Vše orestujte a přidejte paprikovou pastu.
  10. Nakonec přilijte i smetanu a rajčatový protlak a vše provařte.
  11. Do hotové omáčky pak jen vložte upečené kousky lososa a můžete podávat.

TIP: Ideální přílohou je jasmínová rýže.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty