Gözleme aneb okaté turecké placky s masovou náplní

Moje hodnocení
2x

Pouliční pohoštění, které se stalo univerzální hvězdou. Tyhle placky jsou totiž všestranným kabátkem pro nejrůznější druhy náplní – opravdu malý zázrak pro všechny chutě a zaměření. Göz neboli oko se vztahuje k puchýřkům, které na plackách při smažení vyskakují.

4 porce
60 minut
turecká

Těsto

Nebo

Masová náplň

  • olivový olej 1 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • mleté maso 300 g
  • rajský protlak 1 lžíce
  • mletý koriandr 1 lžíce
  • mletá paprika 1 lžíce
  • listy špenátu 2 hrsti
  • rajče 1 ks
  • hladkolistá petržel a čerstvá máta 1 hrst
  • feta nebo balkánský sýr 100 g

Postup přípravy

  1. Do mouky postupně přilévejte vodu promíchanou se solí nebo jogurt zředěný vodou a osolený. Postupně zpracujte těsto, prohněťte ho, až bude hladké a pružné, a přikryté nebo zabalené ve fólii ho pak nechte asi 15 minut až půl hodiny odpočívat.
  2. Mezitím připravte náplň. Na rozehřátém oleji v pánvi osmažte drobně nakrájenou šalotku a česnek, až zesklovatí. Vmíchejte maso, protlak a koření, opékejte asi 5 minut, až maso hezky zhnědne, vmíchejte nakrájený špenát a dejte stranou.
  3. Odpočinuté těsto rozdělte na kuličky velikosti golfového míčku a na moukou poprášené ploše je rozválejte, jak nejtenčeji to půjde.
  4. Na polovinu placky rozetřete masovou náplň, přidejte nadrobno nakrájené rajče, nasekané bylinky a nastrouhaný sýr. Překryjte druhou půlkou placky, v okrajích dobře přitiskněte, případně přitlačte vidličkou, aby se při smažení placka nerozlepovala.
  5. Naplněné a dobře uzavřené placky smažte na nepřilnavé pánvi na troše oleje, až se na nich objeví kulaté puchýřky neboli oka. Placky můžete smažit i nasucho a při obracení potřít trochou oleje.

PRIMA TIP: Gözleme jsou opravdu jednou z nejvariabilnějších tureckých pochoutek, konstantou zůstává jen to, že jde o plněné těstové placky. Někdy na náplň stačí jen strouhaný sýr s bylinkami, na sladkou to pak bývají mleté ořechy se skořicí a cukrem. Těsto se někdy rozvaluje do kulata, jindy do obdélníků. Jí se však vždy teplé, nakrájené na díly.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty