Těsto
- hladká mouka cca 400 g
- voda cca 160 ml
- sůl
Nebo
- hladká mouka 400 g
- řecký jogurt 140 g
- voda 100 ml
- sůl 1 lžička
Masová náplň
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mleté maso 300 g
- rajský protlak 1 lžíce
- mletý koriandr 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- listový špenát 2 hrsti
- rajčata 1 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- máta (čerstvá )
- feta (nebo balkánský sýr) 100 g
Postup přípravy
- Do mouky postupně přilévejte vodu promíchanou se solí nebo jogurt zředěný vodou a osolený. Postupně zpracujte těsto, prohněťte ho, až bude hladké a pružné, a přikryté nebo zabalené ve fólii ho pak nechte asi 15 minut až půl hodiny odpočívat.
- Mezitím připravte náplň. Na rozehřátém oleji v pánvi osmažte drobně nakrájenou šalotku a česnek, až zesklovatí. Vmíchejte maso, protlak a koření, opékejte asi 5 minut, až maso hezky zhnědne, vmíchejte nakrájený špenát a dejte stranou.
- Odpočinuté těsto rozdělte na kuličky velikosti golfového míčku a na moukou poprášené ploše je rozválejte, jak nejtenčeji to půjde.
- Na polovinu placky rozetřete masovou náplň, přidejte nadrobno nakrájené rajče, nasekané bylinky a nastrouhaný sýr. Překryjte druhou půlkou placky, v okrajích dobře přitiskněte, případně přitlačte vidličkou, aby se při smažení placka nerozlepovala.
- Naplněné a dobře uzavřené placky smažte na nepřilnavé pánvi na troše oleje, až se na nich objeví kulaté puchýřky neboli oka. Placky můžete smažit i nasucho a při obracení potřít trochou oleje.
PRIMA TIP: Gözleme jsou opravdu jednou z nejvariabilnějších tureckých pochoutek, konstantou zůstává jen to, že jde o plněné těstové placky. Někdy na náplň stačí jen strouhaný sýr s bylinkami, na sladkou to pak bývají mleté ořechy se skořicí a cukrem. Těsto se někdy rozvaluje do kulata, jindy do obdélníků. Jí se však vždy teplé, nakrájené na díly.