Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní krémová česnečka s topinkou

Moje hodnocení
4x

Francouzi milují česnek stejně jako my, jejich česnečka se ale od té naší trochu liší. Krémovitosti je dosaženo jak rozmixováním, tak ale i zvláštním postupem, tzv. ležírováním, jemným zahuštěním pomocí žloutku. Ikonický postup haute cuisine se tady spojil s těmi nejbytelnějšími surovinami francouzského venkova, a vznikl tak luxus pro každého.

6 porcí
45 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte tuk, vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji asi 2 minuty. Pak vsypte překrojené stroužky česneku a smažte rovněž asi 2 minuty. Zaprašte moukou, dobře promíchejte, vlijte vývar a uveďte do varu. Osolte, opepřete, přidejte lístky tymiánu, snižte teplotu a zlehka vařte přikryté asi 20 minut.
  2. Mezitím rozehřejte v pánvičce olivový olej a smažte na něm česnek nakrájený na plátky, až zezlátne a bude trochu křupavý, asi 3 minuty. Nechte na papírové utěrce odsát tuk.
  3. Polévku rozmixujte dohladka a nechte při mírné teplotě na plotně.
  4. Bílky rozšlehejte a za stálého promíchávání vlijte do polévky, aby se udělal provázky. Dál už polévku nevařte. Žloutky rozšlehejte s octem, vlijte k nim trochu horké polévky, rozšlehejte a pak za stálého prošlehávání vlijte do polévky.
  5. V miskách nebo na talířích posypte polévku osmaženým česnekem a podávejte ji s nasucho opečenými krajíčky chleba.

Vyberte si i z dalších receptů na česnekovou polévku

Vyzkoušejte recept na tradiční česnečku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty