Suroviny
- kachní sádlo (nebo olivový olej) 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek stroužky z 1 palice + 2 stroužky k podávání
- hladká mouka 1 lžíce
- drůbeží vývar 2 litry
- extra virgin olivový olej (k zakapání) 1 lžíce
- vejce (velká) 2 ks
- Sherry ocet (nebo jablečný ocet) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- tymián
- chléb (světlý)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte tuk, vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji asi 2 minuty. Pak vsypte překrojené stroužky česneku a smažte rovněž asi 2 minuty. Zaprašte moukou, dobře promíchejte, vlijte vývar a uveďte do varu. Osolte, opepřete, přidejte lístky tymiánu, snižte teplotu a zlehka vařte přikryté asi 20 minut.
- Mezitím rozehřejte v pánvičce olivový olej a smažte na něm česnek nakrájený na plátky, až zezlátne a bude trochu křupavý, asi 3 minuty. Nechte na papírové utěrce odsát tuk.
- Polévku rozmixujte dohladka a nechte při mírné teplotě na plotně.
- Bílky rozšlehejte a za stálého promíchávání vlijte do polévky, aby se udělal provázky. Dál už polévku nevařte. Žloutky rozšlehejte s octem, vlijte k nim trochu horké polévky, rozšlehejte a pak za stálého prošlehávání vlijte do polévky.
- V miskách nebo na talířích posypte polévku osmaženým česnekem a podávejte ji s nasucho opečenými krajíčky chleba.
Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní krémová česnečka s topinkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyberte si i z dalších receptů na česnekovou polévku
Vyzkoušejte recept na tradiční česnečku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE