Polévka
- kuřecí vývar (nebo uzený) 1 litr
- česnek 8 stroužků
- polotvrdý sýr (např. gouda, eidam...) 150 g
- uzené maso 1 větší plátek
- brambory 4 ks
- cibule 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- majoránka 1 lžíce
- vejce 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nožem jednotlivé stroužky naplocho rozmáčkněte, aby pustily šťávu.
- V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a orestujte ji dosklovita. Mezitím pokrájejte uzené maso. Přisypte ho k cibuli a společně opékejte ještě 2 minuty. Zalijte vývarem, prolisujte do něj česnek, promíchejte, přiklopte a vařte 20–25 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a uvařte zvlášť 15–20 minut doměkka. Slijte je.
- Chleba nakrájejte na stejně velké kostičky. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte v předehřáté troubě 10 minut dozlatova a dokřupava.
- Vejce prošlehejte vidličkou dohladka. Polévku dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Přidejte brambory a vejce a povařte 2 minuty. Sýr nastrouhejte najemno.
- Polévku podávejte s chlebovými krutonky a strouhaným sýrem.
Vyberte si z dalších receptů na tradiční i nevšední česnečku
Vyzkoušejte recept na tradiční česnečku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE