Suroviny
- malé brambory 5 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky (případně víc, podle chuti)
- mrkev 1/2 ks
- vývar (hovězí/zeleninový) 300 ml
- smetana s obsahem tuku 12 % 100 ml
- pažitka
- sůl, pepř
- olivový olej
- čerstvé pečivo, pažitka a sýr na dozdobení
Postup přípravy
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kousky, česnek také oloupejte a překrájejte na půlky, mrkev očistěte a nakrájejte na menší kostičky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, opečte si cibulku, přidejte mrkev a brambory, vše hezky orestujte a přihoďte na závěr i česnek, který nechte lehce změknout.
- Vše osolte, opepřete a zalijte vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená, a vařte pozvolna asi 20 minut.
- Na závěr polévku přelijte do mixéru a přidejte čerstvou pažitku. Rozmixujte do krásně jemné a krémové konzistence. Na závěr ji ještě zjemněte smetanou, pokud by byla moc hustá, přilijte ještě trochu vody nebo vývaru a znovu promixujte.
- Na talíři polévku dozdobte krutónky z pečiva, čerstvou pažitkou a případně i sýrem.
Česneková krémová polévka Zdroj: FOODLOVER.CZ